Епилог истраге породичног насиља у Брчком: Беба враћена мајци

Небојша Томашевић
Епилог истраге породичног насиља у Брчком: Беба враћена мајци

БРЧКО - Након вишедневног интензивног поступања органа гоњења Брчко дистрикта БиХ и успјешне сарадње с Интерполом и надлежним органима Србије, осмомјесечна беба из Бијеле, код Брчког, коју је прије шест дана противправно одузео њен отац М. М., враћена је мајци.

- Суочен с посљедицама кривичног гоњења због насиља у породици и одузимања дјетета, осумњичени отац дјетета вратио је дјевојчицу коју је 7. маја, уз помоћ његових родитеља, противправно одузео од њене мајке. Наредбом о провођењу истраге М. М. се сумњичи да је 6. маја, у мјесту Бијела, у просторијама породичне куће у којој живи са ванбрачном супругом и њиховим заједничким дјететом рођеним 2023. године, најприје извршио насиље над супругом - саопштено је из Тужилаштва Брчко дистрикта.

Даље се додаје да је осумњичени након краће свађе, напао супругу коју је ударао рукама и ногама по тијелу и нанио јој лаке повреде.

- Том приликом упутио јој је и погрдне ријечи и пријетње да је треба убити, након чега је у два наврата кренуо да је нападне чакијом, у чему га је спријечио његов отац. Истрагу насиља у породици, Тужилаштво је проширило и на ранији период током којег је М. М. супругу физички и психички злостављао, тако што јој је упућивао озбиљне пријетње да ће убити њу и породицу и да дијете неће никада добити. Озбиљност пријетњи осумњичени је нарочито испољио 6. и 7. маја, када је након насиља над супругом, у намјери да оштећеној ускрате право да буде са својим дјететом, без њеног знања и одобрења, у договору са својим родитељима, дјевојчицу узео из њене породичне куће и одвезао на подручје сусједне Србије – наведено је у саопштењу Тужилаштва Брчко дистрикта.

Наглашава се да је послије вишедневног интензивног поступања Тужилаштва и Полиције Брчко дистрикта БиХ, у оквиру којег је одмах успостављена оперативна сарадња с Интерполом и надлежним органима Србије, осумњичени  с одузетим дјететом убрзо лоциран на подручју те земље.

-Суочен с посљедицама истраге, у оквиру које је по предузимању хитних радњи кривичног гоњења, слиједило расписивање међународне потјернице, осумњичени је дјевојчицу, посредством његових родитеља, вратио њеној мајци. Иако су овим чином дјелимично ублажене посљедице његовог противправног поступка, Тужилаштво и Полиција настављају истрагу против М. М. због кривичних дјела насиље у породици и одузимање дјетета Истрагом Тужилаштва и даље су истовремено обухваћени и његови родитељи, као саизвршиоци кривичног дјела одузимања дјетета - стоји у саопштењу Тужилаштва Брчко дистрикта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана