Епилог акције "Мрежа IV": 16 ухапшених због оружја, дроге и трговине људима

ГС
Епилог акције "Мрежа IV": 16 ухапшених због оружја, дроге и трговине људима

Полицијском акцијом Министарства унутрашњих послова Зеничко-добојског кантона "Мрежа IV" извршени су претреси на 22 локације, ухапшено је 16 особа, а за три особе се још увијек трага.

Полицијски службеници Управе полиције Министарства унутрашњих послова Зеничко-добојског кантона су у протеклом периоду, под надзором и у сарадњи с Кантоналним тужилаштвом Зеничко-добојског кантона, у оквиру оперативне акције кодног назива "Мрежа IV ", предузимали оперативно-тактичке и истражне мјере и радње, усмјерене на лишење слободе и процесуирање особа које се сумњиче за извршење кривичних дјела "Неовлаштена производња и стављање у промет опојних дрога", "Недозвољено држање оружја или експлозивних материја" те "Трговина људима".

Данашњом акцијом извршени су претреси на деветнаест локација у Какњу и двије локације на подручју Илијаша и Бихаћа.

"Током провођења оперативне акције 'Мрежа IV ', задокументовани су и достављени Тужилаштву извјештаји против тридесет девет особа због почињених кривичних дјела у вези са злоупотребом опојних дрога, те су им задокументоване 662 кривично-правне радње за која се иста сумњиче и за које су прикупљени докази током ове вишемјесечне истраге. Према оперативним сазнањима, прикупљеним током заведене акције, особе које су мета ове акције су у периоду од јуна 2020. године до маја 2021. године, на подручју Зеничко-добојског кантона, у намјери прибављања протуправне имовинске користи набављала, прометовала и вршила продају опојних дрога крајњим конзументима", стоји у саопштењу МУП-а ЗДК, те се надаље наводи да су Кантоналном тужилаштву Зеничко-добојског кантона достављени и извјештаји против три особе из Какња, која су такође мета ове акције, а која се сумњиче за извршење кривичног дјела "Трговина људима".

"Ради се о Ц. М., рођен 1995. године, Ш. Х., рођена 1989. године, оба лица из Какња, и Д. Р. рођен 1975. године, из Илијаша. Током јутрошњих активности, двије особе које се сумњиче за наведено кривично дјело су лишена слободе на подручју Какња, тачније лица Ц. М. и Ш. Х., док се за трећим осумњиченим Д. Р., интензивно трага", додаје се.

Приликом хапшења и претреса, одузет је ауто власништво осумњиченог Ц. М., мобилни телефони и одређен износ новца.

"Према оперативним сазнањима, прикупљеним током заведене акције, наведене особе су у периоду од августа 2020. године до априла 2021. године, на подручју Зеничко-добојског кантона и другим подручјима, у намјери прибављања протуправне имовинске користи, организовала групу за просјачење, углавном дјецу те их кориштењем метода психичког и физичког злостављања свакодневно присиљавала на просјачење", додаје се у саопштењу.

У данашњој акцији ухапшени су лишени слободе: К. М., рођен 1982. године, Н. А., рођен 1990. Ф. Д., рођен 1972. године, Р. В., рођен 1993. године, П. С., рођен 1977. године, из Какња, С. А, рођен 1984. године, К. Е., рођен 1982. године, А. В., рођен 1993. године, Г. Н., рођен 1993. године, Б. В., рођен 1978. године, А. Ј., рођен 1970. године, Т. М., рођен 1988. године, К. А., рођен 1982. године, Р. Е., рођен 1992. године, Ц. М., рођен 1995. године, Ш. Х., рођена 1989. године, сви из Какња.

"У оквиру ове оперативне акције, значајна подршка и помоћ је пружена од стране Федералне управе полиције, чији су специјалистички тимови били диретно укључени у вршење претреса на подручју Какња, а остварена је и значајна сарадња с Обавјештајно-сигурносном агенцијом Босне и Херцеговине, Државном агенцијом за истраге и заштиту (СИПА), Управом полиције Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево и Управом полиције Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона", истиче се у саопштењу.

Такође је током акције пружена помоћ и подршка од Казнено-поправног завода затвореног типа Зеница.

"Извршеним претресима пронађена је и одузета одређена количина материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу, упаковане и припремљене за уличну продају, која ће бити предмет потребних вјештачења и мјерења, већи број мобилних телефонских апарата, дигиталне ваге за прецизна мјерења, оружје, муниција, као и други недозвољени предмети који ће бити кориштени као доказни материјал у даљњем поступку", стоји у саопштењу МУП-а ЗДК.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана