Душан Ловреновић, осумњичен за међународни шверц дроге и оружја, предао се полицији у Хрватској

Небојша Томашевић
Душан Ловреновић, осумњичен за међународни шверц дроге и оружја, предао се полицији у Хрватској

САРАЈЕВО - Душан Ловреновић из Градишке, који је обухваћен акцијом "Сториџ 2", а који је био у бјекству, предао се полицији у Загребу, потврђено је "Гласу Српске".

Према нашим сазнањима, он је у присуству адвоката 7. марта приступио полицији и рекао да хоће да се преда.

Тренутно се води процес његовог изручења у БиХ.

Он је у предмету "Сториџ 2"означен као један од вођа криминалне групе којој се на терет ставља шверц дроге, оружја и кријумчарења миграната.

Према информацијама из истраге, Душан Ловреновић је био  главни за набавку наркотика и оружја, а кокаин је куповао и од познатог наркокартела "Тито и Дино".

Акцијом "Сториџ 2" обухваћене су 22 особе, а њих 10 се налази у притвору док су недавно тројица осумњилених пуштени на слободу уз мјере забране.

Према одлуци Суда БиХ, са слободе се бране Радивој Лекић, Александар Витезу и Драгослав Радаковић. Њима  је забрањено путовање, састајање са одређеним особама и међусобно комуницирање.

Осим тога, одзета су им лична документа те су обавезани да се два пута седмично јављају у надлежну полицијску станицу. Поменутој тројци недавно је био продужен притвор као и још десеторици ухапшених у  акцији  "Сториџ 2".

На основу одлуке о продужењу притвора иза решетака се налазе Младен Грбић, Вељко Угреновић, Саво Драгишић, Саша Видовић, Филип Муњеран, Гордан Гвозден, Дражен Каран, Дарко Вујић, Небојша Тојагић, Дарио Ташков. Притвор им је продужен због опасности да би, боравком на слободи, могли да побјегну из БиХ, утичу на свједоке, али и да понове кривична дјела за која се терете.

Истрагом су обухваћени и Миливоје Ловреновић, за којим је расписана потјерница због убиства Славише Стојановића, његов син Душан те Предраг Петковић, Јовица Грујић, Дарио Јекић и Владица Павловић.

Ова група је осумњичена да је довезла 460 килограма сканка како би га препродала у Хрватску, а успјели су да у Словенију прокријумчаре хероин вриједан 38.000 евра.

Сви осумњичени су ухапшени 8. децембра прошле године у акцији Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Приликом хапшења претресено је 50 локација  на подручју Бањалуке,  Бијељине, Добоја, Новог Града и Градишке које су користили осумњичени те је откривена лабораторија за узгој марихуане и заплијењено 11 скупоцјених аутомобила, око 100.000 КМ, пушке, пиштољи.

Према тврдњи Тужилаштва БиХ, по чијем налогу је изведена акција, осумњичени су дужи период кријумчарили дрогу из Албаније и Црне Горе у БиХ, а потом у Хрватску, Словенију, Мађарску и Њемачку.

Тужилаштво БиХ је у навело да се у овом случају  ради о изузетно сложеној и обимној истрази коју Тужилаштво БиХ није успјело окончати у протеклом периоду јер је оперативни материјал који је МУП РС-а добио "обиман и комплексан те није анализиран у цјелости".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана