Држављанка Велике Британије преварила предузеће из Бијељине:Пресрела мејл па новац преусмјерила на свој рачун

Небојша Томашевић
Држављанка Велике Британије преварила предузеће из Бијељине:Пресрела мејл па новац преусмјерила на свој рачун

БИЈЕЉИНА - Држављанка Велике Британије Вивијан Н. (37) из Манчестера осумњичена је да је опељешила једну бијељинску фирму за више од 20.000 КМ које је хаковањем њиховог имејл налога преусмјерила на свој рачун, потврђено је "Гласу Српске".

Незванично, она је пресрела имејл комуникацију између бијељинске фирме и њиховог купца у Белгији.

- Упала је у рачунарске мреже и пресрела имејл комуникацију између фирми те је измијенила фактуру коју је бијељинско предузеће требало да пошаље купцу у Белгији. Вјешта преварантица је у фактури измијенила број жиро-рачуна на који купац треба да плати робу и умјесто правог рачуна фирме из Бијељине, ставила је свој рачун, а оставила све друге оригиналне податке - казао је извор близак правосудним органима.

Према његовим ријечима, фирма из Белгије је умјесто на рачун предузећа из Бијељине новац за купљену робу од око 12.000 евра уплатило на рачун преварантице.

Начелник Сектора криминалистичке полиције ПУ Бијељина Срђан Гајић казао је да су ову превару успјели да расвијетле у јануару.

- Фирма из Бијељине 8. новембра 2019. пријавила полицији да је неко компромитовао њихов мејл и трансакцију усмјерио на свој рачун. Опсежном истрагом смо утврдили да је новац завршио на рачуну држављанке Велике Британије. Оперативним радом и користећи ресурсе  Интерпола и осталих органа гоњења Велике Британије открили смо да је тај новац подигнут у Манчестеру и идентификована је жена која је то учинила - појаснио је Гајић.

Напоменуо је да осумњичену терете за кривично дјело компјутерска превара, а да је пријава поднесена Окружном тужилаштву у Бијељини. Гајић је додао да је полиција прошле године упозоравала домаће привреднике да воде рачуна о трансакцијама путем имејлова са страним компанијама, јер је било неколико пријава компјутерских превара.

Према подацима, полиције крајем 2019. непознати хакери из иностранства на сличан начин су ојадили пет предузећа из Бијељине за око 200.000 КМ. Вјешти интернет преваранти су и у овим случајевима пресрели имејл комуникацију између фирми те измијенили фактуре за купопродају робе и новац преусмјерили на своје рачуне у земљама Африке, Азије и бившег СССР. Полиција је успјела да врати новац власнику само у једном од ових случајева високотехнолошке преваре.

Казне

Према Кривичном законику Републике Српске предвиђене казне за компјутерску превару крећу се од једне до осам година затвора. С обзиром на то да се ради о страном држављанину њено кривично процесуирање биће тежак залогај правосудним институцијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана