Дрогирана на пјешачком усмртила двоје људи

Г.С.
Foto: Курир.рс

НИШ - Нишлијка Б.С. (55) ускоро ће се наћи пред лицем правде јер је Виши суд послије три и по године од гажења двоје пјешака, потврдио оптужницу коју је против ње због тешког дјела против безбједности јавног саобраћаја подигло Више јавно тужилаштво.

У овој несрећи тешке тјелесне повреде задобили су Нишлијка Даница Андрић (75) и њен суграђанин Љубомир Новаковић (80) од којих су обоје преминули у нишком Универзитетском клиничком центру. Установљено је да је Б.С. управљала возилом под дејством наркотика због чега није била способна за безбједну вожњу.

Како је наведено у оптужници, Б. С. се терети да је 11. априла 2021. године око 14.25 сати у Улици Византијски Булевар у стању битно смањене урачунљивости, управљајући возилом „волксваген голф” није придржавала Закона о безбједности саобраћаја што је за посљедицу имало смрт двоје пешака.

- Оптужена је управљала под дејством психоактивне супстанце метадон у концентрацији од 0.61 мг/мл иако је знала и била свесна да је то забрањено при чему није прилагодила брзину возила на начин да може безбедно пропустити пешаке који су већ ступили на пешачки прелаз. Није се зауставила већ је предњим левим делом возила односно браником и предњом ивицом поклопца ударила жену пешака услед чега је дошло до њеног набацивања на возило и удара у ветробранско стакло темено потиљачним делом главе. Услед тога наступили су прелом костију лобање и повреда мозга што се сматра тешком телесном повредом опасном по живот - наведно је у оптужном акту.

Како даље наводи тужилаштво, мушкарца који је такође био на пјешачком прелазу, оптужена је ударом возила одбацила на коловоз.

- Услед одбачаја на асфалтну подлогу пешак је задобио прелом костију лобање, повреду можданог ткива и крварење у мозгу што је тешка телесна повреда опасна по живот - стоји у оптужници.

Подизању оптужнице претходила је маратонска истрага током које је између осталог обављено вјештачење Б.С. како би се утврдило њено психофизичко стање за безбједно управљање возилом с обзиром на то да је била под дејством дроге, преноси Информер.

Како је раније речено, оптужницу која је подигнута у јануару прошле године Виши суд је већ једном потврдио, али је Апелациони суд одлуку Вишег суда укинуо и оптужни акт вратио на поновно разматрање због битних повреда Закона о кривичном поступку.

Родбина страдалих људи револтирана је што ни послије три и по године од њихове смрти, суђење није ни почело.

- Мој муж је оболео, сваким даном му је све горе, ја више не радим, непрестано сам крај њега. И ми смо постали жртве те несреће, али кривац никако да буде кажњен - казала је Радмила Андрић, супруга сина покојне Данице.

Сузана Стојиљковић, ћерка покојног Љубомира Новаковића такође је на ивици стрпљења.

- Очева смрт, те све оно што се десило након тога, тешко је погодило нашу породицу. Мајка је била потпуно уништена, једва сам успела да је некако опоравим, али сам ја добила дијабетес. Нама су руке везане, ангажовали смо адвоката, али од ње увек добијамо исту информацију, да се још ништа не дешава. Несхватљиво је да су биле потребне три и по године да се подигне оптужница - навела је Сузана.

Оптуженој Б.С. прети казна затвора од две до 12 година.

Према првим сазнањима, Б.С. се пред тужилаштвом бранила истичући да није знала да не сме возити док је под дејством метадона јер је на то нико није упозорио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана