Драгиша Бинић свједочио на суђењу Јоткиној групи

Танјуг
Драгиша Бинић свједочио на суђењу Јоткиној групи

БЕОГРАД- У Специјалном суду у Београду данас је свједочио некадашњи фудбалер Црвене звезде Драгиша Бинић у наставку поновљеног суђења оптуженим припадницима организоване криминалне групе Зорана Јотића званог Јотка, који се терете за убиство Дејана Станковића Ждрокинца 6. јуна 2018. године.

Бинић је навео да је Јотић од њега почетком 2000. године позајмио 450.000 марака, али није могао да се сјети да ли је Јотић рекао због чега му је потребан новац.

Свједок је рекао и да је са Јотић тада потписао признаницу о позајмици, напомињући да је Јотићу и раније позајмљивао новац и да му је оптужени увијек враћао, али тих 450.000 марака није.

Јотић је потврдио да и даље Бинићу дугује тај новац.

На крају суђења Бинић и Јотић су се уз дозволу судије поздравили.

У судници је прије Бинића испитан Миодраг Васиљковић који је остао код свог раније датог исказа и рекао да је од Јотића позајмио 200.000 евра односно 400.000 евра како би исплатио кредит који је пре тога узео.

Свједок је одговарајући на питања прецизирао да је касније потписао и признаницу за позајмицу, а након што је почео са градњом је склопио уговор са Јотићевом супругом о заједничној градњи, односно о суфинансирању.

Васиљковић је додао да је по завршетку градње зграде шест станова преписао Јотки исплативши тиме дуг.

На питање судије да ли је још од некога позајмио новац, Васиљковић је одговорио да јесте од покојног Горана Петровића и да је његовој супрузи преписао пет станова као исплату дуга.

Јотић је рекао да је очекивао да Васиљковић то, као што је био договор, врати за годину дана што није био случај те је 2005. године како је рекао “морао да узме шта год да му је он понудио”.

Оптужени Јотић је нагласио да су му станови одузети, а подсјетио је присутне у суду да је Васиљковић био хапшен као припадник његове групе због сумње за прање његовог новца.

Адвокати су предложили укидање притвора за Јотића, Гајића и Радулца о чему ће судија донијети одлуку до следећег суђења које је заказано за 4. јул.

Суђење се понавља пошто је Апелациони суд преиначио првостепену пресуду, те је укинуо дио пресуде којом је Јотић био осуђен на 11 година затвора за убиство Дејана Станковића, као и дио пресуде којом је Игор Гајић осуђен на седам и по година.

 друге стране другостепени суд је смањио казну и правоснажно осудио Стефана Радулца за убиство Војина Станковића и кривично дјело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, на казну затвора од осам година и 10 месеци.

Дио пресуде којом је Радулац осуђен за убиство Ждрокинца је другостепени суд укинуо и наложио да се понови суђење.

Укинут је и ио пресуде који се односи на убиство Дејана Станковића Ждрокинца и кривичног дјела недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, као и помоћ учиниоцу после извршеног кривичног дјела, јер како је наведено, не садржи разлоге о појединим чињеницама које су предмет доказивања, а  разлози су противречни сами себи и изреци.

Првостепена пресуда је укинута у осуђујућем дијелу и у односу на извршење кривичног дјела прање новца, као и у ослобађајућем дијелу који се односи на Сашу Зорају, Иви Петровић и Вука Петровића, те је предмет у том дијелу враћен на поновно суђење.

Према оптужници, Дејана Станковића је убио Радулац, а мотив је наводно била освета за убиство Горана Петровића, званог Пета, који је био један од блиских Јотићевих пријатеља.

Јотић је 2018. године изашао из затвора где је одслужио јединствену казну од 15 година на коју је био осуђен у два процеса - као шеф криминалне групе која је рекетирала приватнике у Расинском округу, као и јер је подмитио судију Врховног суда који је требало да одлучује о његовој првостепеној пресуди.

У притвору и затвору је био од акције "сабља" марта 2003. године.

Иначе убијени Дејан Станковић Ждрогинац био је осумњичен за убиство Горгије Горга Дармановића (58) 6. маја 2018. године на Новом Беораду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана