Драган Тркуља из Шипова свједочио у Окружном суду у Бањалуци: Тврди да се не сјећа како је убио супругу

Небојша Томашевић
Драган Тркуља из Шипова свједочио у Окружном суду у Бањалуци: Тврди да се не сјећа како је убио супругу

БАЊАЛУКА - Драган Тркуља (61) из Шипова, оптужен за убиство супруге Снежане (57), у бањалучком Окружном суду је рекао да се не сјећа како је убио те да је након што је дошао себи, видио крваву сјекиру у својој руци и мртву супругу како лежи на поду.

Испричао је да су се кобног дана, 30. маја 2021. посвађали након што га је супруга пробудила око шест ујутро и питала гдје је 150 КМ.

- Био сам уморан, прије тога шест дана смо цијепали дрва на дневницу. Онако бунован видио сам да иде ка мени и помислио да ће ме напасти. Више се не сјећам шта се десило. Знам само када сам дошао себи да сам држао крваву сјекиру, а она је лежала мртва. Одмах сам се пресвукао и отишао без размишљања да се предам полицији. Како би се смирио, попио сам сок у кафићу на бензинској пумпи преко пута полицијске станице - рекао је Тркуља.

Истакао је да се каје и да му је жао те би “дао све имање цијелог свијета” да може да врати вријеме и супругу.

Тркуља је признао да је био љубоморан и да је пола године прије убиства ошамарио супругу, јер је сумњао да га вара. Казао је да је тада видио угриз на њеном тијелу, због чега ју је и ударио. Нагласио је да су, осим тога имали добар и складан однос и да су се борили како знају и умију да отхране четворо дјеце.

Тркуља је појаснио да болује од епилепсије од шесте године и да добија нападе када је узбуђен. Истакао је да су му епилептични напади учестали откако је у притвору и да их је за седам мјесеци имао 35, а иначе је раније имао један напад у два мјесеца.

Тркуљу тужилаштво терети да је супругу Снежану усмртио 30. маја 2021. године у њиховој кући у Шипову. Према оптужници, он ју је ударио више пута сјекиром по глави и убо кухињским ножем. Оптужница га терети за убиство на свиреп начин. Тркуља се након злочина пресвукао и отишао у кафић на бензинској пумпи, гдје је попио пиће. Потом је сам отишао у Полицијску станицу у Шипову и пријавио злочин, рекавши дежурном полицајцу да је убио жену. Супружници су живјели сами у кући и директних очевидаца злочина није било. Иза Снежане је остало четворо дјеце, три кћерке и син, који живе одвојено са породицама.

Вјештак специјалиста судске медицине Жељко Каран утврдио је да је Тркуља сјекиром поломио лобању супрузи због чега је она непосредно прије смрти претрпјела екстремне болове.

Вјештак

Вјештак одбране, психијатар Милан Стојаковић, утврдио је да је оптужени Драган Тркуља у вријеме почињења кривичног дјела био битно смањено урачуњив. Он је вјештачење наплатио 1.712 КМ. Предсједник судског вијећа Благоје Драгосављевић казао је да ће суд донијети рјешење о исплати новца вјештаку. Драгосављевић је рекао да ће суд наредити и ново психијатријско вјештачење оптуженог, које ће урадити психијатријска клиника у Сокоцу.

- Постоје два опречна мишљења, јер вјештак тужилаштва тврди да је оптужени био смањено урачуњив, али не битно, а одбране да је био битно смањено урачуњив. Зато треба треће вјештачење - појаснио је судија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана