Доносимо детаље истрага у полицијској акцији “Рома”

Небојша Томашевић
Доносимо детаље истрага у полицијској акцији “Рома”

ПРИЈЕДОР - Осумњичени који су ухапшени у акцији “Рома” због шверца наркотика дјеловали су у двије групе. Једна је препродавала кокаин, а друга је одговорна за узгој и шверц марихуане.

Ово је показала досадашња истрага која још није окончана, због чега је, како сазнајемо, приједорско Окружно тужилаштво тражило да за три мјесеца буде продужен притвор за 11 осумњичених.

Како сазнајемо тужилаштво је у образложењу свог захтјева навело да треба да  буде саслушано још неколико свједока и вјештачени заплијењени наркотици.

Акција “Рома” спроведена је крајем априла, а након испитивања ухапшених иза решетака је смјештено њих 11, док је двоје пуштено да се бране са слободе. Тренутно се иза браве налазе Дајана Радошљевић, Вања Вуковић, Бојан Савановић, Горан Хрваћанин, Дражан Јањанин, Огњен Ковачевић, Драган Вујичић, Игор Лакић (раније Матијаш), Манојло Кунић из Приједора, те Саша Мићић из Модриче и Марко Угреновић из Градишке.

Рочиште по захтјеву приједорског тужилаштва да им се за још три мјесеца продужи притвор одржано је недавно у Окружном суду у Приједору, а одлуко о томе донијеће Врховни суд Републике Српске.

Све осумњичене обухваћене акцијом “Рома” тужилаштво сумњичи да су се од почетка 2023. године до 23. априла ове године бавили производњом и прометом дроге на подручју Приједора. Терете их за препродају кокаина, али и за узгој и продају марихуане, коју су између осталог производили у лабораторији која је пронађена у близини Приједора. Према незваничним информацијама осумњичена Радошевић била је једна од челних особа у групи за шверц кокаина, а осим ње главну ријеч водио је осумњичени Вуковић.

Наводно су са препродајом марихуане повезани Лакић, Кунић, Мићић, Вујичић и Угреновић.

Акција “Рома” спроведена је крајем априла и тада је ухапшено 14 особа и заплијењено око 20 килограма разних наркотика, односно 18,6 килограма марихуане, 1,24 килограма кокаина и 790 грама хашиша. Током акције заплијењено је и 209 стабљика индијске конопље, лабораторија за производњу сканка. Пронађено је и заплијењено шест пушака, пиштољ, аутомобил, више мобилних телефона, дигиталне ваге за прецизно мјерење и други предмети који ће послужити као доказ у даљем поступку.

Досије

Већина осумњичених обухваћена акцијом “Рома” позната је одраније по сукобу с законом. Вања Вуковић је осуђиван због трговине наркотицима и других кривичних дјела. Против Бојана Савановића води се судски поступак због сумње да је помагао у убиству Михајла Ступара званог Шмит. Дајана Радошљевић, али и Вуковић довођени су у везу са Далибором Раилићем званим Дуги, коме је у току суђење за организовани шверц дроге и убиство начелника Сектора криминалистичке полиције ПУ Приједор Раденка Башића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана