Документи Владе и ИРБ-a докази Џомбићеве одбране

Небојша Томашевић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Одбрана бившег премијера Републике Српске Александра Џомбића, кога терете за злоупотребу положаја у додјели милионског кредита, предала је више од 30 материјалних доказа вијећу Окружног суда у Бањалуци.

Међу тим доказима су, између осталог, неколико одлука Владе Српске и Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС  које се односе на додјелу кредита зворничкој фирми "Енерголинија“, због чега и суде Џомбићу. Одбрана оптуженог најавила је и економско вјештачење у овом предмету.

Џомбића  Републичко тужилаштво терети за злоупотребу службеног положаја или овлашћења  због  кредита од 19.4 милиона КМ који је  преко ИРБ РС одобрен  зворничкој фирми "Енерголинија".

Према оптужници, он је био свјестан да је корисник кредитно неспособан и да неће моћи враћати кредитна средства. Џомбића оптужница између, осталог, терети да је  звао тадашњег директора ИРБ-а Миленка Павловића, како би га убиједио да треба да прихвати захтјев за кредит зворничког предузећа "Енерголинија", које је било презадужено.

Павловић је то одбио и дао оставку, а након тога је поменуто предузеће поново поднијело захтјев за кредит од 19,4 милиона,  а Џомбић је  16. фебруара 2012. године постписао одлуку о одобравању кредита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана