Доказни документ различит за суд и одбрану трврди бранилац оптуженог адвоката Вукајловића

Небојша Томашевић
Доказни документ различит за суд и одбрану трврди бранилац оптуженог адвоката Вукајловића

БАЊАЛУКА - Поједини докази које је републички тужилац Горан Гламочанин изнио у бањалучком Окружном суду на суђењу адвокату Стојану Вукајловићу из Бањалуке, нису исти као они које има одбрана, а који су копирани из тужилачког списа.

На ове разлике указали су адвокати оптуженог те истакли да је то  незаконито. Након што се поступајући судија Бранимир Јукић увјерио да један документ заиста није идентичан, извођење материјалних доказа је прекинуто. Вукајловића терете за помагање у повреди закона судији Небојши Пејовићу те да је у извршном поступку незаконито купио некретнине вриједне 566.800 КМ за дупло мању цијену од процијењене.

Доказ који је упитан у овом предмету, а који је изазвао бројне приговоре одбране јесте закључак о првој продаји некретнина од 28. новембра 2019. године у извршном поступку у коме је адвокат учествовао као купац.

Бранилац оптуженог, Владо Адамовић казао је да документ који посједује одбрана није исти у односу на онај који је тужилац предао суду.

- Колега Драган Толимир копирао је 4. и 5. маја сва документа из тужилачког списа. Тај закључак који ми имамо је без штамбиља и печата овјере. Видимо да је онај, који је сада суду предао тужилац, уредно овјерен. Никога не оптужујемо, али то указује да је неко чачкао по доказима и да нешто није у реду - рекао је Адамовић.

Након тог приговора судија Јукић упоредио је документ који је добио од тужиоца и онај који има одбрана те утврдио да постоје разлике.

- Документ који је предао тужилац овјерен је на законит начин, док овај који има одбрана нема печата и штамбиља овјере - рекао је Јукић те упитао тужиоца  Гламочанина како је могуће да одбрана има различит документ.

Тужилац је одговорио да не зна шта је одбрана копирала, али да ништа не крије нити чини злоупотребе. Судија Јукић одлучио је да се у овом предмету прибави спис Основног суда о поменутом извршном поступку као и спис о суђењу Пејовићу, а у којима се налазе спорни докази.

Вукајловићева одбрана указала је да је у овом предмету велики број доказа тужилаштва незаконит, јер су копије и јер су из другог предмета. Адвоката Вукајловића терете да је за 283.400 КМ купио шест некретнина у извршном поступку над непокретностима против извршеника Милоша Шмитрана из Бањалуке. Вриједност некретнина је била процијењена на 566.800 КМ. Извршним поступком предсједавао је судија Пејовић са којим је адвокат договорио да се пријави као понуђач и уплати законом прописано обезбјеђење за сваку некретнину. Судија је због малверзација осуђен на годину затвора и 40.000 КМ новчане казне због трговине утицајем и повреде закона од стране судије.

Вјештачења

Судија Бранимир Јукић прихватио је примједбе одбране и одлучио да неће прихватити архитектонско-грађевинско, као ни форензичко вјештачење у предмету против Стојана Вукајловића, јер потичу из другог случаја.

- То евентуално може бити само материјални доказ. Вјештаци ће бити саслушани само као свједоци без образлагања налаза, односно да потврде да ли су они радили вјештачења - појаснио је Јукић.

Одбрана је указала да налази не могу уопште бити докази јер су незаконити. Они су раније указали да су спорни налази рађени у предмету против судије Небојше Пејовића, а не за овај случај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана