Добојлија оптужен да је правио лажне допуне, па 668.000 КМ пребацио у кладионице

Небојша Томашевић
Добојлија оптужен да је правио лажне допуне, па 668.000 КМ пребацио у кладионице

БАЊАЛУКА – Бањалучко Окружно јавно тужилаштво подигло је оптужницу против Станислава Деспотовића (36) из Добоја због кривичних дјела компјутерска превара и прање новца. Оптужницом је обухваћен и Миријан Ристић, кога терете за кривично дјело прање новца.

Оптужницу је потврдио судија за претходно саслушање Основног суда у Бањалуци.

Према оптужници, Деспотовић је од маја до децембра 2020.године неовлашћено приступао рачунарској мрежи компаније „m:tel“ а.д. Бањалука и без реалног новчаног покрића вршио допуне „припејд“ бројева у укупном износу од 668.658 КМ.

-У циљу прикривања праве природе новца са лажно допуњених „припејд“ рачуна осумњичени је вршио уплате на рачуне у кладионицама на подручју више градова и општина, те ангажовао друге особе које су са рачуна подизали новац - наводи се у оптужници.

Између осталог, ангажовао је пријатеља из дјетињства и сарадника Миријана Ристића као и једну рођаку, свјестан да је она у тешкој материјалној ситуацији јер је самохрана мајка двоје малољетне дјеце, те јој рекао да се ради о легалним добицима и да може зарадити 15 одсто од подигнуте суме новца који буде пребачен на њен рачун.

-Објашњавао је да су Румуни организовали некакве игре на срећу у којима се сигурно добија и да им је само потребан неко да подигне новац који ће лећи у кладионицама, а потом их наговарао да потраже и друге особе које би на исти начин, за проценат од 15 одсто, подизали новац са својих рачуна у кладионицама - додаје се у оптужници.

На тај начин укључио је велики број људи који су у кладионицама подизали новац, уз предочавање личног документа и кода.

-Кад за неке „играче“ више није било могуће обавити исплате у пословницама кладионица, новац је пребацивао на текуће рачуне у банкама, па су тако ангажоване особе подигле укупно 393.387 КМ од чега су задржали 15 одсто као „зараду“, а 334.378,95 КМ су предали Деспотовићу. Такође, у циљу прикривања праве природе новца, од готовог новца прибављеног извршењем кривичног дјела купио је мотоцикл марке BMW за 30.000 КМ, затим ауто „пежо“ за 37.500 КМ гдје се као купац појављује његова супруга, као и возило марке „киа sportage“ за 3.600 евра, гдје се као купац појављује његов отац - додаје се у оптужници.

Ристићу се на терет ставља да је прикривао новац, за који је знао да је прибављен извршењем кривичног дјела, односно да је починио прање новца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана