Добојка и три мушкарца осумњичени за дијељење снимака са дјечијом порнографијом

Јасмина Салопек
Добојка и три мушкарца осумњичени за дијељење снимака са дјечијом порнографијом

БАЊАЛУКА - Ружа Б. из Добоја, Саша М. из Приједора, Ален А. из Сребренице и Стефан С. из Милића приведени су у акцији "Систем 2022" због сумње да су преузимали и дијелили видео снимке и фотографије са дјечијом порнографијом на друштвеним мрежама, сазнаје "Глас Српске". Након саслушања пуштени су на слободу.

Из Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске саопштили су, наводећи иницијале, да су осумњичени приведени због кривичног дјела искриштавање дјеце за порнографију.

- У периоду од 30. септембра до 19. октобра 2022. године, а у склопу криминалистичке обраде кодног назива "Систем 2022" лишена су слободе четири лица са подручја Приједора, Добоја, Сребренице и Милића - саопштено је из полиције.

Додају да су, поступајући по наредбама надлежних судова, уз координацију  тужилаштава, извршени претреси осумњичених, као и  стана и покретних ствари на четири локације за које се утврдило да их користе осумњичена лица.

- Том приликом су пронађена и одузета средства извршења кривичног дјела као што су рачунари, таблети, мобилни телефони, УСБ стикови, меморијске картице, СИМ картице и остали уређаји за чување дигиталних података, а на којима се налазе фотографије и видео снимци са садржајима сексуалне експлоатације дјеце - наводе из МУП-а.

Приведеној четворки на терет се ставља  да су кривична дјела извршили тако што су на интернету посјећивали странице које су садржавале материјале са фотографијама дјечије порнографије, исте преузимали, као и видео снимке, након чега су путем  друштвених мрежа и апликација у више наврата дијелили и примали поменути садржај.

- Као апликације и интернет странице које су кориштене истичемо "Фејсбук", "Инстаграм", "Снепчет", "Дискорд" "Кик" и "Телеграм. Узраст жртава чији се фотографски и видео материјал користио за извршење предметног кривичног дјела је од двије до 12 година - истичу из полиције, те додају да су особе пуштене на слободу, а у наредном периоду биће обављене потребне анализе и вјештачења електронских уређаја и електронских података, са релевантним институцијама у земљи и иностранству, након чега ће, против истих лица, надлежним тужилаштвима, бити поднесен извјештај о извршеном кривичном дјелу.

Ова акција започета је 16. фебруара када су службеници Одјељења за високотехнолошки криминалитет ухапсили шест особа због сумње да су починили исто кривично дјело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана