Добој: Евидентирано 11 напада на полицијске службенике

Срна
Добој: Евидентирано 11 напада на полицијске службенике

ДОБОЈ - На подручју у надлежности Полицијске управе Добој од 2019. године евидентирано је 11 напада на полицијске службенике у којима је пет полицајаца задобило лакше тјелесне повреде, рекао је начелник ове управе Слободан Радинковић.

Радинковић је навео да су у овој години евидентирана три напада на полицијске службенике и да су сва три окарактерисана као кривична ђела, у прошлој години била су три напада окарактерисана као прекршаји, а у 2019. години пет, од којих два кривична ђела и три прекршаја.

“У свим случајевима нападнути су припадници опште и саобраћајне полиције који су најбројнији, највише су на улици и у свакодневном контакту са грађанима”, изјавио је Радинковић.

Он каже да су ове године напад на полицијске службенике извршила три лица, у прошлој години четири, а 2019. године шест лица, од којих је један повратник у чињењу овог кривичног ђела.

Радинковић наводи да је у свим случајевима ријеч о примјени физичке снаге, а да није забиљежена употреба ватреног или хладног оружја.

“Најчешће до напада на полицијске службенике долази приликом хапшења и легитимисања лица, те контроле саобраћаја”, рекао је Радинковић и додао да су у овој години лакше повријеђена два полицајца, у прошлој један, те два у 2019. години.

Он појашњава да је законом прописана употреба средстава силе коју полицијски службеник примјењује у случају напада, а која треба да буде сразмјерна интензитету напада.

“Што је напад агресивнији то су и средства силе тежа”, каже Радинковић и додаје да у свим ситуацијама полиција поступа на начин да се прво издају јасна и гласна наређења, а ако се лице оглуши о њих примјењује се сила, било да је то и пасиван отпор.

Када су у питању санкције за напад на полицијске службенике, Радинковић наводи да је за прекршаје предвиђена новчана казна од 500 КМ до 1.500 КМ и казна затвора до 60 дана.

“Поред прекршајних налога и захтјева за покретање прекршајних поступака када је био директан напад на овлаштено службено лице, члан 24 Закона о јавном реду и миру предвиђа и случајеве ометања односно непоступања по законитом наређењу или поступању полицијских службеника и таквих прекршаја је у овој години евидентирано 53, у 2020. години 49, а у 2019. години 64”, рекао је Радинковић.

Он каже да казне износе од 500 КМ до 700 КМ, с обзиром да у случајевима када полицијски службеник издаје прекршајни налог на лицу мјеста он може да изда најнижу прописану казну која износи 500 КМ.

“Већу казну може издати суд када полиција поднесе захтјев за покретање прекршајног поступка, укључујући и казну затвора”, појаснио је Радинковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана