Добој 2014. године запљуснуло близу пет тона воде у секунди?

Небојша Томашевић
Добој 2014. године запљуснуло близу пет тона воде у секунди?

БАЊАЛУКА - Максимални ниво поплавног талас који је задесио Добој имао је проток од 4.831 кубика у секунди и ради се о количини воде која се према прогнозама стручњака дешава једном у скоро 1.000 година и град се није могао одбранити.

Казали су ово бањалучком Окружном суду свједоци одбране Недељко Судар и Вујадин Благојевић на суђењу бившем градоначелнику Добоја Обрену Петровићу и некадашњем шефу Одсјека цивилне заштите Милку Видаковићу којима се суди због пропуста приликом поплава које су задесиле Добој 2014. године.

Судар и Благојевић који су запослени у Заводу за водопривреду у Бијељини, урадили су анализу поплава у Добоју.

Они су између осталог навели да су поплави Добоја допринијели несвакидашње количине воде које су се слиле из притока и Спрече и Усоре као и висок водостај Босне и велика количина балвана и другог отпада који су се накупили на такозвани Жељени мост што је све дигло ниво воде па је дошло до преливања преко одбрамбених насипа.

- Висина вод стаја у поплавама 2014. године била је 144.41 метар што је за 1.56 метара више од великих поплава из 1965 и 2001. године. Осим водостаја Босне који је била близу количине воде које се десе једном у сто година, вода у притокама Усора и Спреча је била за 50 одсто веће од стогодишњих вода. Спреча је имала проток од око 1.200 кубика по секунди - рекао је између осталог Судар који је директор поменутог Завода за воде у Бијељини.

Благојевић је истакао да су у поплави 2014. године проток воде био за 761 метар кубни у секунди већи од оног који се дешава у 500 година.

- Одбрана града од попалава заснована је на стогодишњим водама на проток од 3.195 кубика по секунди плус насип од 80 центиметара да може да издржи и петстогодишње воде. Могло се одбранити до 4.100 кубика по секунди. Међутим ово што се десило су биле катастрофалне поплаве на које се на планира одбрана и на које се не може утицати - рекао је између осталог Благојевић.

Он је на питање тужиоца да ли се могло одбранити од поплавног таласа одговорио одречно.

Петровића и Видаковића добојско Окружно тужилаштво терети за изазивање опште опасности током поплава у мају 2014. године у којима је настрадало 11 људи и причињена велика штета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана