Добили по 10 година затвора због тјерања дјеце на просјачење

Г. С.
Foto: Getty Images/Chris Ryan

Кантонални суд Тузла осудио је Алмира (34) и Шехерзаду (37) Ахметовић из Тузле због кривичног дјела трговина људима и изрекао им казне затвора у трајању од по 10 година.

Овај брачни пар је оптужен да су у периоду од јануара 2017. до марта 2018. године четворо дјеце, у животној доби од 7 до 11 година, који су с њима живјели у породичној заједници у мјесту Михатовићи поред Тузле, присиљавали на просјачење како би себи прибавили корист тако што су им дјеца предавала сав испрошени новац који се по једном дјетету кретао од 20 до 150 КМ дневно.

При томе су користили њихову недовољну психичку развијеност и беспомоћан положај у којем су се налазили.

У оптужници је наведено да су дјецу будили рано ујутру и без обзира на временске прилике, вањску температуру и годишње доба их превозили аутомобилом на локације у Тузли, Градачцу, Сребренику и Орашју.

Ту су их стално надзирали, тјерали да просјаче од јутра до касних вечерњих сати, пријетили им да ће их тући или их је Алмир и тукао уколико не донесу довољан дневни износ новца.

Забрањивали су им да троше новац на храну и за своје потребе, те су дјеца, неријетко, на ниским температурама на удаљеним локацијама спавала на отвореном или су се пјешице морали враћати да би им предали новац, преноси "srpskainfo.ba".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана