Ђорђу Бојкићу девет година затвора за убиство кума

Г.С.
Ђорђу Бојкићу девет година затвора за убиство кума

БИЈЕЉИНА - Судско вијеће Окружног суда у Бијељини, којим је предсједавала суткиња Милена Зорић, након поновљеног судског поступка Ђорђу Бојкићу (31) из Лопара, којег је оптужница теретила за убиство кума Луке Стевића у ноћи између 15. и 16. маја 2018. године у селу Јабланица код Лопара, изрекло је Бојкићу затворску казну у трајању од девет година.

У казну му је урачунато и вријеме проведено у притвору од 18. маја 2018. године.

Образлажући пресуду, суткиња Зорић је навела да су приликом одређивања затворске казне узети у обзир сви материјални докази и искази свједока, судских вјештака, као и самог оптуженог, који је изнио своје свједочење о овом случају.

- Изречена казна односи се на убиство у афекту, јер је уважено и то да је на оптуженог велики утјецај имало реактивно стање разјарености, након што је оштећени у породичној кући Ђорђевог оца Бранислава, на питање Ђорђа зашто му је опсовао дијете, одговорио: “Да није било мене, не би ни дијете имао.” Код оптуженог је наступило стање сужења свијести и привремене душевне поремећености, након чега је оштећеном нанио смртоносне повреде - казала је суткиња Зорић.

Мајка огорчена

Драгица Стевић, мајка убијеног Луке Стевића, кратко је прокоментирала да је оваква “пресуда понижавајућа за родитеље и родбину убијеног Луке Стевића”.

Бранилац оптуженог Ђорђа Бојкића, адвокат Петко Будиша изјавио је да је његов бранилац раније правомоћно ослобођен за вишеструко посједовање различитих врста оружја.

Грубо га извријеђао

- Ранија пресуда од 12 година укинута је након моје жалбе и поступак је поновљен. Од почетка сам тврдио да је постојала провокација од оштећеног те да је на најгрубљи начин вријеђао мог брањеника, што је Суд утврдио овом пресудом. Увреда од драге особе изазива психолошки тежу посљедицу и јачи афект, што су утврдила и три неуропсихијатра у својим вјештачењима. Примијењена је санкција убиство из афекта, за коју сматрамо да је требала бити блажа - изјавио је адвокат Петко Будиша, не искључујући ни могућност улагања жалбе, преноси Аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана