Ђокић и Ковачевић свједочили на суђењу Џомбићу: Кредит био спас за “Алумину” и регију Бирач

Небојша Томашевић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Да нису била обезбијеђена средства за помоћ “Енерголинији”, то предузеће би ушло у проблем што би се негативно одразило на цијели систем “Бирач”, а фирма “Боксит” би можда стала, казао је у бањалучком Окружном суду министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

Он је био свједок одбране на суђењу бившем премијеру Александру Џомбићу којег терете за злоупотребу положаја у додјели милионског кредита фирми “Енерголинија”. Кредит је додијељен преко Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.

- “Алумина” је данас најуспјешније предузеће које годишње у иностранство извози робу вриједну више од 300 милиона КМ. Њен је велики значај за регију Бирча и Подриња и она подржава развој те регије. “Алумина” је данас носилац привредног живота РС и да се тада није помогло, било би тешко покренути производњу - казао је Ђокић.

Потврдио је да су и касније владе, које су формиране након Џомбићевог мандата, подржавали “Алумину”.

Ђокић је казао да се приликом додјеле кредита гледао и финансијски ефекат, али је био важан друштвени значај.

- Та друштвена важност је више преовладавала као разлог за одлуку за помоћ некоме - рекао је Ђокић.

Он је, на питање тужиоца Раденка Јанковића, истакао да му је познато да  спорни кредит није у цјелости враћен, али да он не зна колико је остало дуга, као ни ко ће га вратити.

- Имате стечајну масу и данас траје стечајни поступак - рекао је Ђокић.

Бивши министар индустрије, енергетике и рударства Жељко Ковачевић, који је такође био свједок одбране, истакао је да је “Алумина” од великог значаја за Српску.

Ковачевић је потврдио да је био члан кредитног одбора који је одобравао да ИРБ РС пласира кредите преко пола милиона КМ те истакао да је новац дат да се ријеши проблем.

- Пресудно је било да се новцем ријеши проблем. Некада смо одобравали већи кредит ако треба за рјешење, а некада мањи. Уколико се није могао ријешити проблем, кредит нисмо одобравали - рекао је Ковачевић.

Истакао је да је “Алумина” очувана можда управо захваљујући кредиту, али није могао да одговори ко ће га враћати.

Ковачевић је два пута рекао да не жели да хвали Џомбића, али да му је он остао у сјећању као особа посвећена послу и Влади РС.

- Ништа није радио индивидуално, све је радио заједно са свим субјектима како би се ријешио неки проблем - рекао је Ковачевић.

Никица Врањеш, који је био в. д. извршног директора Сектора за пласман кредита у ИРБ РС, рекао је да се кредити из средстава Европске инвестиционе банке нису могли пласирати без њиховог одобрења.

Џомбића Републичко тужилаштво терети за злоупотребу службеног положаја или овлаштења због кредита од 19,4 милиона КМ који је преко ИРБ РС одобрен зворничкој фирми “Енерголинија”, иако је био свјестан да кредит неће моћи бити враћен због неспособности фирме. Терете га и да је звао тадашњег директора ИРБ РС Миленка Павловића, како би га убиједио да треба да прихвати захтјев за кредит “Енерголинији”. Павловић је то одбио и дао оставку, а након тога је предузеће поново поднијело захтјев за кредит од 19,4 милиона КМ, а Џомбић је 16. фебруара 2012. потписао одлуку о одобравању кредита.

Принудна наплата

Свједок одбране Вељко Мудреновић, који ради у ИРБ РС, истакао је да му није познато да ли су покренути принудни механизми за наплату спорног кредита од “Енерголиније”.

- Нису ми познате те процедуре, али знам да је Влада РС покушавала да се нађе начин да се потраживања наплате, али да се не угрози пословање привредног друштва и регију Бирач - рекао је Мудреновић. Потврдио је да је “Енерголинија” 2014. искористила право да због поплаве одгоди плаћање кредита на 12 мјесеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана