Дјевојчица из Црне Горе планирала терористички напад

GS
Дјевојчица из Црне Горе планирала терористички напад

ГРАЦ - У Грацу је подигнута оптужница против 14-годишњакиње која је ухапшена у мају због планирања терористичког напада ножем у наведеном аустријском граду.

Ради се о дјевојчици поријеклом из Црне Горе. У Њемачкој је ухапшена још једна особа која је с њом планирала овај терористички напад.

Код 14-годишњакиње је тада пронађен пропагандни материјал Исламске државе, нож и сјекира, а полиција ју је пронашла преко активности и разговора на друштвеним мрежама, јављају аустријски медији.

Напад је био планиран у центру Граца, а намјеравала је насумице да одабере жртве, "невјернике". Слике својих планова напада послала је путем Телеграма истомишљеницима. Након напада што више људи, планирала је и самоубиство. Полиција није знала када је напад тачно требало да се догоди.

"Кронен Зеутунг" пише да се ради о дјевојчици из Црне Горе која живи у Грацу, али још нема аустријско држављанство, пише "Јутарњи лист". У кући у којој је живјела заплијењено је оружје, одјећа и рачунар с подацима, а истражитељи су тамо пронашли и пропагандне материјале ИСИС-а, са бројним видео записима борби и погубљења.

Упркос бројним доказима, дјевојчица није признала да је планирала напад, а чини се да њени родитељи о томе нису ништа знали, преноси "б92".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана