Дјечак који је ранио наставника до сада избачен из двије школе: Полиција испитује своје колеге

Г.С.
Полиција испред школе у Лукавцу
Foto: Кликс | Полиција испред школе у Лукавцу

ЛУКАВАЦ - И даље се истражује стравичан случај у Лукавцу, гдје је малољетник пиштољем тешко ранио наставника, а према писању локалних медија, дјечак је имао поремећаје у понашању у протекле двије године и избачен је из двије основне школе.

Такође, полиција сада испитује своје колеге како би утврдили ко је “загубио” пријаву о оружју из којег је пуцао 13-годишњак, пише Кликс.ба.

Политичари у Тузланском кантону хитно су засједали због стравичног случаја у којем је малољетни бивши ученик ОШ “Лукавац Град” ушао у школу и пиштољем тешко ранио наставника енглеског језика који обавља и функцију помоћника директора те образовне установе.

Дјечак који још нема навршених 14 година од раније је познат по девијантном понашању. Систем је био упознат са тиме, као и са чињеницом да полицији није био враћен пиштољ који је припадао његовом преминулом дједу. Оружје је требало да врати дјечаков отац, што није учињено. Након пуцњаве, породична кућа је претресена, а дјечаков отац је завршио у притвору.

Како је потврђено за Кликс.ба, малољетник је имао поремећаје у понашању у протекле две године, а прве пријаве против њега су упућене у јуну 2021. године.

Девијантно понашање дјечака пријављивали су наставници, директори школа, родитељи и радници на обезбјеђењу образовних установа, а све се завршавало активностима које нису давале посебне резултате. Наиме, полиција је пријаве просљеђивала Центру за социјални рад Лукавац и тако се све вртило у круг.

Полицији је упућена и пријава о дјечаковим пријетњама оружјем, а из Министарства унутрашњих послова ТК тврде да су те наводе провјеравали.

- Једна службена забиљешка из априла ове године, када су полицијски службеници посјетили кућу родитеља овог дјетета, завршила је на начин да је провјером утврђено да не посједује оружје, а за које смо послије утврдили да је било у власништву деде који је преминуо у иностранству. Обавјештење о томе је накнадно дошло. Гдје је завршило, утврдићемо то накнадно. Оно што се знало да у домаћинству којег чине отац и син, нема регистрованог оружја. Ту је полиција стала са поступком - рекао је министар унутрашњих послова ТК Хајрудин Механовић.

У Полицијској управи Лукавац тренутно се врши истрага, која би требало да пружи одговор на питање ко је загубио пријаву да оружје постоји те је није евидентирао и провјерио.

- Истрага се врши јер постоје одређене индиције да неко није радио свој посао. Уколико се утврди да је неко из полицијске станице направио пропусте, биће употребљене санкције - наглашава ресорни министар.

Документација о дјечаку на 100 страница

Из Министарства образовања ТК наводе да су информације о случају из Лукавца опширне, али да се у циљу истраге не могу превише износити у јавност.

- Ви ћете разумјети да је ријеч о дјетету и о деци. Постоји документација на готово 100 страница. Ту су записници наставничких вијећа, изјаве у писаној форми. Пошто се ради о дјеци, то не може бити доступно јавности. Него смо навели да је школа поступила и да је те информације дала - истиче министар образовања и науке ТК Ахмед Омеровић.

Посебна група која је формирана у овом случају у наредних 45 дана би требало да спроведе свеобухватну анализу с циљем детектовања недостатака у области образовања, социјалне заштите, здравства, правосуђа и унутрашњих послова и да Влади Тузланског кантона достави одговарајућу информацију са потребним приједлогом докумената и аката на даље поступање.

Међу предложеним мјерама је и спуштање старосне границе за преступнике јер малољетник до 14 година не може кривично да одговара. Осим тога, потребно је и промијенити одредбе закона које се тичу приступа наоружању и руковању оружјем малољетних особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана