Дјечак који је пуцао на наставника пребачен из полицијске станице у болницу, слиједе вјештачења

ГС
Дјечак који је пуцао на наставника пребачен из полицијске станице у болницу, слиједе вјештачења

Ученик који је јутрос пуцао на наставника у основној школи у Лукавцу пребачен је из полицијске станице у Клинику за психијатрију.

Како је појашњено, сада слиједи поступак његовог вјештачења, а након тога и обустава истраге, јер као малољетник кривично не може одговарати.

Ученик иницијала Г. М. који још увијек нема навршених 14 година, јутрос је починио крвави чин у Основној школи “Лукавац Град” у Лукавцу, када је из пиштоља неколико пута пуцао у правцу наставника енглеског језика и помоћника директора школе Недима Османовића.

Незванично, он је у наставника пуцао из пиштоља који је био у посједу његовог преминулог дједа, а оружје је пронашао на тавану куће. Пиштољ је након дједове смрти полицији требао предати дјечаков отац, што није учинио, а он је у касним послијеподневним часовима и ухапшен.
Одмах након стравичног чина, полиција је успјела савладати дјечака, те је он скоро цијели дан провео у полицијској станици. Након тога је, премјештен у Клинику за психијатрију, а према законским прописима над њиме ће сада бити обављена вјештачења.

Према Кривичном закону ФБиХ, овај малољетник не може кривично одговарати за учињено дјело. Како су појаснили из Тужилаштва Тузланског кантона, законске одредбе налажу да цјелокупан догађај мора бити документован, а све надлежне институције своје извјештаје ће доставити тужилаштву. Такође, тужилац ће према процедури морати донијети наредбу по којој се истрага неће проводити.

Након оперативног састанка руководства Тужилаштва ТК и Управе полиције МУП ТК одређени су правци заједничког дјеловања у дијелу поступања са дјететом, а у складу са Законом о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку ФБиХ и Законом о заштити особа са душевним сметњама ФБиХ, пише Клиx.

У случај је одмах укључен и Центар за социјални рад, а контактиране су и надлежне институције које се баве питањима дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана