Директори фирме "Кула" из Градачца оптужени за вишемилионску преску утају

Срна
Директори фирме "Кула" из Градачца оптужени за вишемилионску преску утају

Тузла - Кантонални суд Тузла потврдио је оптужницу за пореску утају против директора фирме модне конфекције "Кула" Градачац Мирсада и Муневера Новалића.

Кантонално тужилаштво их терети да су од 2013. до краја 2018. године, обављајући функцију директора, те као већински власник и сувласник у Индустрији модне конфекције "Кула", избјегли плаћање доприноса и пореза на доходак у износу од око осам милиона КМ.

Они су оптужени да су, свјесни да избјегавају плаћање доприноса и пореза на доходак у Федерацији БиХ, давали лажне податке о чињеницама које су од утицаја на утврђивање износа обавеза, саопштено је из Тужилаштва Тузланског кантона.

Знајући да постоји погодност да се за запослене у текстилној индустрији доприноси и порез обрачунавају и плаћају на умањену основицу уколико су за то испуњени законски услови, односно да им се исплаћује најнижа плата, они су налагали одговорним особама у фирми да се нето плата умањи за износ који ће се исплатити кроз неопорезиве накнаде.

Нето плате запослених су приказиване у мањим износима од зарађених, а доприноси и порез на доходак су уплаћени у знатно мањим износима од прописаних. /крај/ск

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана