Директор Специјалне болнице из Модриче и још четири особе осумњичени за злоупотребе: Набавка хране коштала пола милиона марака

Н.Т.
Foto: ГС

ДОБОЈ - Власник фирме "Ново-текс" Новак Милаковић из Бањалуке, те директор Специјалне болнице за хроничну психијатрију у Модричи Синиша Никић, те П.Т. и Т.В. из Модриче и Н.М. из Добоја осумњичени су да су злоупотребама јавних набавки прибавили корист у износу од 512.000 КМ, потврђено је "Гласу Српске".

Према незваничним информацијама све их сумњиче за злоупотребе приликом набавке хране за потребе пацијената Специјалне болнице

Полицијска управа Добој (ПУ) против њих је поднијела извјештај Окружном тужилаштву. Према том саопштењу у коме се наводе иницијали,  Милаковић се терети за злоупотребу поступку јавне набавке, а Никић за злоупотребу службеног положаја или овлашћења. Пријављени П. Т. и Т.В. из Модриче и Н.М. из Добоја се сумњиче да су као чланови Комисије за јавне набавке  починили несавјестан рад у служби. 

Према незваничним информацијама у пријави против поменутих се наводи да су у понудама за снабдијевање болнице храном смањивали реалне цијене појединих артикала како би фирма "Ново-текс" изабрана као најбољи понуђач. Међутим, артикли с малом цијеном узимани су у мањим количина, а увећавана је цијена других артикала, који су куповани у већим количинама.

- За Н.М. постоји основ сумње да је као одговорно лице у привредном друштву из Бањалуке, у поступку јавне набавке са здравственом установом из Модриче предало понуду са лажним подацима. То је учинио у намјери да тиме утиче на доношење одлуке наручиоца набавке, чиме је наведеном привредном друштву прибавио противправну имовинску корист у износу од 512.438 КМ. За С.Н. постоји основ сумње да је као одговорно лице једне здравствене установе из Модриче закључио споразум јавних набавки са друштвом из Бањалуке иако је знао да је понуда била заснована на нереално ниским цијенама  те је тако наведеном друштву прибавило противправну имовинску корист –стоји у саопштењу.

Додаје се да за П.Т., Н.М. и Т.В. постоје основи сумње да су као предсједник и чланови Комисије  за јавне набавке здравствене установе из Модриче сачинили и потписали записник о отварању понуда на основу које је сачињен Оквирни споразум са привредним друштвом из Бањалуке, иако је било видљиво да је понуда заснована на нереално ниским цијенама. Никић је истакао да су они изабрали најповољнијег понуђача, те да се овдје ради о незадовољству фирме која није прошла и политичкој игри. 

- Фирма која је изабрана дала је понуду нижу за 80 до 90. 000 КМ, а у то доба болница није имала хране. Изабрали смо најповољнијег понуђача. Јесте да је та фирма понудила неке артикле по ниским цијенама, али понуђач има право да да своје цијене-рекао је Никић.

Директор Специјалне болнице за хроничну психијатрију у Модричи Синиша Никић казао је је да је упознат с оптужбама против њега за злоупотребе при набавци хране за ту установу, те истакао да се ради о политичкој игри.

- Овдје ради о незадовољству фирме која није прошла и политичкој игри. Изабрали смо понуђача који је дао понуду нижу за 80 до 90. 000 КМ, а у то доба болница није имала хране. Комисија за јавне набавке одабрала је најповољнијег понуђача. Пријетила је опасност да 300 пацијената остане због хране. Та фирма која је изабрана јесте  понудила за 17  артикала од њих 70 нереално ниску цијену.  По закону о јавним набавкама има право да се јави и каже колико жели цијену, то је конкуренција  -рекао је Никић.

Додао је да је канцеларија за жалбе одбила жалбу понуђача који није прошао па је поднио кривичну пријаву. 

Истакао је да је та пријава трајала у ладицама четири године, те све указује да је позадина политика.

Осим Никића, за злоупотребе су осумњичени власник фирме "Ново-текс" Новак Милаковић из Бањалуке, те  П.Т. и Т.В. из Модриче и Н.М. из Добоја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана