Директор Микрофина мјеницама оштетио буџет РС за 407.000 КМ?

Н. Т.
Директор Микрофина мјеницама оштетио буџет РС за 407.000 КМ?

Бањалука - Директор Микрокредитне организације "Микрофин" Александар Кременовић (46) из Бањалуке осумњичен је да је злоупотребом службеног положаја оштетио буџет Републике Српске за 407.000 КМ.

Из Центра јавне безбједности Бањалука, наводећи његове иницијале, саопштено је да је он кривично дјело починио између 2007. и 2010. године.

- Осумњичени А. К. је у том периоду прекорачио границе свога овлашћења, те пласирао већи број кредита издајући уз њих властите мјенице. Он је претходно донио одлуку о издавању мјеница супротно Правилнику о обрасцу мјенице и накнаде за посредовање и Закона о мјеници РС. На тај начин је незаконито обезбиједио противправну имовинску корист од 407.000 КМ - наводи се у саопштењу.

У полицији нису могли да откривају друге детаље и да кажу колики број кредита је уз властите мјенице пласирао осумњичени.

Коментар Кременовића на ову пријаву полиције јуче нисмо успјели да добијемо јер није био у канцеларији фирме. Секретарица која се јавила на телефон је казала да га нема у канцеларији и да не може дати број његовог мобилног телефона.

Истражни органи истрагу у "Микрофину" спроводили су у јануару ове године. Тада су поједини медији објавили да је ово друштво пласирало неколико хиљада кредита за које се нису издавале мјенице Републике Српске. "Микрофин" је уз те кредите издавао своје мјенице које је наплаћивао по пет марака. Зависно од висине кредита, издаване су и до четири мјенице. Кременовић је тада за поједине медије говорио да је рад "Микрофина" под контролом Агенције за банкарство и да нису радили ништа спорно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана