Директор "Целексa": Пожар није подметнут, радници се нагутали дима

Nebojsa Tomasevic
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА – Радници фирме СХП "Целекс" нагутали су се дима прилком гашења пожара у овој фирми и нису повријеђени, а пожар није утицао на производни циклус, казао је за "Глас Српске" директор овог предузећа Марио Блажевић .

Истакао је да не може говорити о висини штете и узроку пожара, али тврди да он није подметнут.

- Пожар је једноставно букнуо у процесу производње и то се нажалост дешава у  фабрикама папира  јер је то јако запаљива материја. Фабрика је под видео надзором, имамо екстерно обезбјеђење и нема потребе да се сумња у људски фактор. Вјештаци ће утврдити шта се десило - рекао је  Блажевић.

Појаснио је да је горило складиште полусировине које дјелимично спашено те да су радници заштитили машине и урадили шта су могли.

- Пожар је обуздан и угашен, а ватрогасци тренутно још увијек дежурају у складишту полупоризводње. Нетачно је да су повријеђене четири особе. Ради се радницима који су се задесили у производном погону и учествовали у гашењу пожара. Они су превентивно превезени у Универзитетски клинички центар Републике Српске гдје су добили кисеоник јер су се нагутали дима и вратили се кући и сва четворица су дошла на посао - рекао је Блажевић и додао да ће вечерас  у трећој смјени почети један дио производње.

Истакао је да су производни погони  СХП "Целекса"  читави и сачувани те ће дјелимично производња почети већ данас.

- Производња  готових производа кренуће идуће седмице, а наши дистрибутери имају залиха за 30 дана. Такође на нашим складиштима има залиха за исти толики период - рекао је Михајловић.

Према његовим ријечима, ватрогасци су реаговали веома брзо и сви из околних фирми су понудили помоћ и подршку.

Пожар у погонима предузећа "Целекс" букнуо је јуче у 16 часова и велики пламен и густи дим сукљао је изнад ове фабрике.

Ватра је захватила дијелове складишта, производне хале и кровну конструкцију и према изгледу згаришта на причињена је огромна штета.

Пожар је  стављен под контролу синоћ око 22 часа, а у гашењу је учествовао велики број ватрогасаца бањалучке Ватрогасне бригаде.

Командант бањалучке Ватрогасно-спасилачке бригаде Мирослав Малинић је истакао да би пожар требало да буде угашен данас.

- Пожар смо одмах ставили под контролу у року од пола часова и спријечили даље ширење на остале објекте и предузећа која се налазе у непосредној близини. Потребна је велика количина воде да се пожар у потпуности угаси, јер је у питању велика количина папира која се налази у самој хали.  До 22 часа смо успјели да углавном угасимо пожар. Остала су мања жаришта која тренутно гасимо, али нема више пријетње да се он разбукта и данас би требало све да буде угашено-рекао је    рекао је Малинић "Гласу Српске".

Истакао је да је у гашењу пожара од момента почетка гашења учествовало 16 ватрогасаца са девет возила.

- Они су радили све до 22 часа, након чега смо замијенили људе и на терену је послије 22 часа било 12 ватрогасаца са шест возила. Тренутно на терену дежура шест ватрогасаца са три возила. Гасе мања пожаришта. Ту су у хали велике ролне папира тешке по неколико тона и незгодно их је гасити. Оне тињају  јер су умотане и горе унутра - појаснио је Малинић.

Испричао је да је гашење овако великог пожара увијек изазов и велики напор, али ватрогасци су за то спремни.

- Пожар је избио када је била највећа врућина напољу око 16 часова. Вруће од сунца, вруће од ватре, али ми смо на то навикли и успјели смо да савладамо ватру и зауставимо да се не прошири -рекао је Малинић.

Из Полицијске управе Бањалука саопштено је да су у пожару повријеђене четири особе које су упућене у Службу хитне медицинске помоћи.

- Полицији је око 16 часова, пријављено је да је у Улици Вељка Млађеновића, у кругу пословне зоне, дошло до пожара у фабрици власништво Ф.М. из Чешке.Полицајци су изашли на лице мјеста, те су утврдили да је пожар избио у погону за производњу папира. У пожару су четири лица повријеђена, те су упућена у Службу хитне медицинске помоћи-, навели су из Полицијске управе Бањалука.

Додали су да припадници Ватрогасне бригаде града Бањалука локализују пожар,  а о свему је обавијештен дежурни тужилац, који се изјаснио да се увиђај на лицу мјеста изврши када се стекну услови.

- Тужилац се изјаснио  да се предузму све неопходне мјере и радње ради утврђивања свих чињеница и околности овог догађаја навели су из Полицијске управе Бањалука.

У Ургентни центар Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске јуче је, према ријечима начелнице Ургентног центра Славице Зељковић, примљено осам особа повријеђених у пожару.

Зељковићева је рекла да су ове особе затражиле мединску помоћ јер су се нагутале дима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана