Дилер пристао на четири године затвора

Небојша Томашевић
Дилер пристао на четири године затвора

БАЊАЛУКА - Саша Трњанин Сале (44) из Градишке, оптужен за узгој 62 килограма марихуане, чија се вриједност на црном тржишту процјењује на око 250.000 КМ, признао је кривицу и пристао да буде осуђен на четири године затвора и новчану казну од 300 КМ.

Он је са бањалучким Окружним тужилаштвом закључио споразум о признању кривице, у којем је осим неовлашћене производње и промета опојне дроге признао и да је крао електричну енергију, коју је користио за снабдијевање импровизоване лабораторију за узгој наркотика.

Судско вијеће Окружног суда у Бањалуци којем је предсједавао судија Синиша Марковић, прихватило је споразум, а пресуда Трњанину биће изречена данас. Тужилац Далибор Врећо рекао је да је предузеће “Електокрајина” доставило одштетни захтјев на 12.751 КМ, које траже као надокнаду за украдену струју.

За узгој наркотика заједно са Трњанином био је оптужен и Мирослав Мајсторац (44) из Градишке, који је раније признао кривицу и осуђен на четири године и 10 мјесеци затвора. Осуђен је за неовлашћену производњу и промет опојне дроге. Према оптужници Трњанин и Мајсторац су од почетка фебруара до 8. маја ове године неовлашћено узгајали индијску конопљу и производили марихуану. Како је наведено они су лабораторију за узгој дроге инсталирали у помоћном објекту поред породичне куће Трњанина у мјесту Бок Јанковац код Градишке.

- Трњанин и Мајсторац су са још два непозната лица поставили опрему подобну за стварање вјештачких услова за узгој биљака. Затим су у унутрашњости тог објекта у саксије са земљом посадили 153 стабљике канабиса и неовлашћено направили импровизовану лабораторију за производњу дроге. Након тога су по упутствима за производњу и начин одржавања постављене опреме, која им је дао Л. Д. све до 8. маја 2023. године у континуитету узгајали канабис “Сативе Л” и узгојили укупно 153 стабљике - стоји у оптужници.

Лабораторија коју је поменути двојац направио била је добро опремљена и имала је УВ лампе, клима-уређаје, овлаживаче ваздуха и другу модерну опрему неопходну за узгој наркотика. Трњанин је оптужен за крађу електричне енергије, јер је у породичној кући у мјесту Бок Јанковац без издате сагласности и закљученог уговора прикључио уређаје и инсталације на електроенергетску мрежу. Наведено је да је тако неовлашћено потрошио 22.127 киловат-часова електричне енергије те оштетио предузеће “Електрокрајина” за 4.151 КМ. Трњанинов бранилац Рафаела Љубојевић је рекла да ће у парници тражити надокнаду разлике између штете која је наведена у оптужници и оне коју потражује “Електрокрајина”.

Трњанин и Мајсторац ухапшени су у акцији “Армагедон” почетком маја, када је полиција пронашла 153 стабљике марихуане висине од 50 до 90 центиметара, тежине око 62 килограма. Како је тада саопштено из полиције, вриједност заплијењене дроге процјењује се на око 250.000 КМ, а оперативни подаци указују на то да је дрога била намијењена за кријумчарење на подручју Европске уније.

Притвор

Окружни тужилац Далибор Врећо предложио је суду да након изрицања пресуде Саши Трњанину продужи притвор због бојазни од понављања кривичног дјела.

Овом приједлогу није се противио оптужени, нити његов адвокат Рафаела Љубојевић. Она је појаснила да њен брањеник жели да што прије оде на издржавање казне затвора на коју буде осуђен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана