Девет осумњичених из Кладња предато у надлежност тужилаштва

Срна
Foto: Klix.ba

ТУЗЛА - Припадници Министарства унутрашњих послова (МУП) Тузланског кантона доставили су Кантоналном тужилаштву Тузла извјештај о почињеном кривичном дјелу и предали девет особа из Кладња које су осумњичене за тешке крађе, крађе, шумске крађе, неовлаштену производњу и стављање у дроге и фалсификовање исправе, саопштено је данас из овог тужилаштва.

Наведена кривична дјела су почињена током 2020. и 2021. године на подручју Кладња и других мјеста у Тузланском и Зеничко-добојском кантону.

Један број осумњичених се терети за 17 тешких крађа и крађа у којима су прибавили корист и оштетили власнике приватних или друштвених објеката на подручју Кладња за више од 70.000 КМ.

Осумњичени су да су проваљивали у приватне куће, помоћне објекте или обављали крађе на објектима у државном власништву и крали машине, алате, кућне уређаје и намјештај, техничку опрему, ловачке пушке и опрему, саобраћајну сигнализацију, накит, сатове, музичку опрему и друге вриједне ствари.

Шест особа је осумњичено да су починиле двије веће шумске крађе којима су прибавиле себи корист и оштетиле приватне власнике и шуму у друштвеној својини у износу већем од 70.000 КМ.

Пет осумњичених се терети да су током 2020. и 2021. године набављали и продавали већем броју особа опојну дрогу амфетамин на подручју Кладња, Тузле и Олова.

Након вишемјесечне истраге Тужилаштва и МУП-а Тузланског кантона, проведене у сарадњи са МУП-ом Зеничко-добојског кантона, извршени су јуче претреси на већем броју локација на подручју Тузланског и истовремено Зеничко-добојског кантона.

Припадници МУП-а Тузланског кантона ухапсили су 12 осумњичених, те су након криминалистичке обраде три особе пуштене да се бране са слободе.

Приликом претреса пронађени су предмети који се доводе у везу са извршењем ових кривичних дјела, одређена количина дроге, као и оружје, муниција, новац и други предмети. У наредном периоду ће се обавити потребна вјештачења.

Против осумњичених је отворена истрага и биће испитани у Тужилаштву, док ће, након испитивања, поступајући тужиоци надлежном суду предложити одређивање мјере притвора за осумњичене.

Истрага ће у наредном периоду вјероватно за одређене особе бити проширена и на друге радње извршења кривичних дјела.

Више информација биће презентовано након испитивања осумњичених и стављања приједлога за одређивање притвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана