Детаљи трагедије на Рајском језеру код Живиница: Пружио му руку па заједно отишли у смрт

Небојша Томашевић
Детаљи трагедије на Рајском језеру код Живиница: Пружио му руку па заједно отишли у смрт

ЖИВИНИЦЕ - Мирнес Салкановић (32) и његов малољетни братић И. С. из Живиница утопили су се у Рајском језеру, а њихова тијела извучена су јуче из воде након скоро два дана потраге. Страдали И. С. био је ученик седмог разреда, а трагедија се десила у петак поподне. Утопљеници нису одмах пронађени те је организована опсежна потрага за њиховим тијелима, која су тек јуче пронађена на дну језера.

Према информацијама из полиције, у потрази је учествовао велики број полицајаца, као и рониоци Специјалне јединице МУП-а Тузланског кантона, чланови Ронилачког клуба “Видара” и Еко-ронилачке групе инвалида из Лукавца.

- Специјална ронилачка јединица пронашла је два тијела у Рајском језеру - потврдила је портпаролка Управе полиције МУП-а ТК Амра Капиџић не наводећи више детаља.

Полиција још није утврдила све околности под којима је дошло до трагедије.

Према причама мјештана Живиница, обојица утопљеника су били слаби пливачи. Њихов рођак Хариз Салкановић рекао је за федералне медије да је, како је чуо, до несреће дошло када се Мирнес на степеницама које иду с обале до језера оклизнуо и упао у воду.

- Братић И. С. пружио му је руку да га покуша спасти и извући. Нажалост, није успио, већ је и он упао у језеро. Нисам био на лицу мјеста, али цијелу ситуацију око утапања описале су ми комшије и рођаци који су били на Рајском језеру. Мислим да Мирнес и његов братић скоро никако нису знали да пливају. Шта човјек да каже? Они су син и унук мог брата стричевића. Велика трагедија и туга за све нас - рекао је Салкановић.

Додао је да су страдали били сиромашни те су често цијепали дрва и радили друге тешке послове да зараде за живот.

Иначе, ове године десило се неколико сличних трагедија на ријекама, базенима и језерима. Петогодишња дјевојчица утопила се половином маја у импровизованом базену на излетишту у Јаружанима код Лакташа. Она је заједно с родитељима била на прослави рођендана, али је у једном тренутку одлутала и највјероватније сама ушла у воду и потонула. Њено тијело је нађено на дну базена након што је из њега испуштен дио воде. Само неколико дана прије ове трагедије у ријеци Буни у Благају код Мостара утопио се трогодишњи дјечак. Малишан се оклизнуо и упао у ријеку док је ходао обалом. Крајем маја у Уни код Босанске Отоке утопио се Џенан Ћ. Трагедија се десила у мјесту Ада Млинчићи док се младић купао у ријеци.

Помоћ

На друштвеним мрежама покренута је акција прикупљања помоћи за породицу страдалих Мирнеса Салкановића и његовог братића И. С. из Живиница. На овај начин желе да сакупе новац за трошкове сахране с обзиром на то да је ријеч о породици скромног имовинског стања. Прикупљање помоћи покренули су и надлежни из мјесне заједнице Горња Лукавица и општина Живинице.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана