Детаљи стравичне несреће на прузи у Залужанима код Бањалуке: Машиновођа трубио, али се дјечак није склонио

Јелена Станић
Детаљи стравичне несреће на прузи у Залужанима код Бањалуке: Машиновођа трубио, али се дјечак није склонио

БАЊАЛУКА - Седмогодишњи дјечак преминуо је, упркос напорима љекара Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске у Бањалуци, од посљедица повреда које је задобио када га је у суботу увече ударио путнички воз на прузи у Залужанима код Бањалуке, потврђено је “Гласу Српске”.

Трагедија у којој је угашен млади живот десила се у суботу око 19.30 часова када се дјечак нашао на прузи, а није реаговао на звучне сигнале упозорења машиновође.

- Воз, који се кретао на релацији Бањалука - Нови Град, зауставио се на станици у Залужанима, након чега је кренуо ка Бањалуци. Послије неких 200 метара машиновођа је угледао дијете на прузи испод надвожњака, те је одмах кренуо да кочи и труби, али се дијете није склонило и локомотива га је ударила - казао је извор “Гласа Српске”.

Према његовим ријечима, обавијештени су полиција и Хитна помоћ, а убрзо су се окупили и мјештани који живе непосредно уз пругу у овом насељу како би помогли повријеђеном.

- Убрзо су стигли полиција и Хитна помоћ, а све се десило брзо јер је једино било битно да се спаси млади живот - испричао је извор.

У УКЦ-у су казали да је дјечак примљен у 21.15 часова у Ургентни центар ове установе у политрауматизованом стању.

- Одмах се приступило хируршком збрињавању, али упркос напорима наших љекара и медицинског особља да му спасу живот, пацијент је након сат времена усљед тежине задобијених повреда преминуо - казали су у УКЦ-у.

Није познато зашто се дијете у тим часовима нашло на прузи без надзора родитеља, нити да ли је ријеч о мјештанину.

Из “Жељезница Републике Српске” саопштили су да је машиновођа уочио дијете на прузи, покушао да га упозори звучним сигналима упозорења и кочио, али да се дјечак није склонио.

- На мјесто догађаја изашли су надлежне службе Хитне помоћи и Министарства унутрашњих послова РС, као и Комисија за ванредне догађаје “Жељезница РС” - наводи се у саопштењу. Истакли су да је машиновођи одмах урађен обавезан алко-тест који је био негативан.

У Окружном тужилаштву Бањалука казали су да је тужилац наредио обдукцију тијела страдалог малољетника, те предузимање свих мјера и радњи како би се утврдиле околности под којима се несрећа десила.

Апел

У “Жељезницама РС” апелују на становништво које се креће или живи у близини пруге да буду максимално одговорни и опрезни приликом преласка преко пруге, те подсјећају да неовлашћено кретање пругом није дозвољено, јер на тај начин угрожавају лични живот, као и безбједно функционисање жељезничког саобраћаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана