Детаљи претреса у Бањалуци: Џип води до наручиоца Ћулумовог убиства?

Небојша Томашевић
Foto: В. Трипић

САРАЈЕВО - Полиција је јутрос у оквиру наставка истраге о шверцу дроге у предметима "Сториџ" и "Транспортер" и расвјетљавању других кривичних дјела одузела скупоцјени "мерцедес" вриједан више десетина хиљада марака, власништво Јована Јошила из Бањалуке, сазнаје "Глас Српске".

Аутомобил је одузет из гараже зграде у улици Јасеновачких логораша, у којој Јошило наводно има стан. Полиција је ову зграду претресала и дан раније када су из гараже изузета и два мотоцикла.

Полиција наводно истражује могућу Јошилову повезаност са наручивањем убиства Славише Ћулума. Покојни Ћулум је осуђен на седам година затвора због покушаја убиства Јошила и непосредно прије него што је убијен, био је изашао из затвора. За Ћулумово убиство оптужен је Синиша Шакић коме је суђење у току. Управо је на једном од рочишта републички тужилац, као мотив за Ћулумово убиство, суду предала пресуду о убиству његовог брата Недељка. За то убиство је био оптужен Јошило, али је ослобођен кривице.

У наставку акција "Сториџ" и "Транспортер", које су спроведене по наредби Тужилаштва БиХ, полиција Српске у уторак је ухапсила Јеленка Кнежевића (51) из Кнежева те Билећане Мирјану Вујовић (43) и Александра Ивковића. Након испитивања, поступајући тужилац Тужилаштва БиХ, по чијем налогу је акција хапшења и изведена, затражио је притвор за Кнежевића и Вујовићеву због бојазни да би могли утицати на свједоке, доказе и саучеснике те опасности од бјекства. Ивковић је пуштен након испитивања у тужилаштву.

Како је саопштило Тужилаштво БиХ, Кнежевића и Вујовићеву терете за међународни шверц већих количина сканка и кокаина, које су кријумчарене у БиХ, ради даљег шверца према земљама ЕУ.

Ухапшене, осим за шверц дроге, терете и за повезаност са наручиоцима и починиоцима тешког убиства начелника крим-полиције у Приједору Раденка Башића. У Тужилаштву су након хапшења рекли да се ухапшени повезују са учествовањем у нарученом убиству још једне особе, на подручју Бањалуке, а извршено је на начин организованих егзекуција између припадника група организованог криминала.

Према непотврђеним информацијама, ради се управо о наручивању ликвидације Славише Ћулума за које се суди Шакићу.

Из МУП-а Српске  се нису оглашавали у вези са одузимањем "мерцедеса", али ни о детаљима истраге.

"ТРАНСПОРТЕР"

Према неким информацијама, Јеленка Кнежевића сумњиче да је дио групе Бојана Цвијетића, некадашњег савјетника бившег министра безбједности БиХ Драгана Мектића, а која је разбијена раније управо у акцији "Транспортер". Ова акција је спроведена у јесен 2021. године када је ухапшено 11 особа због сумње да су се као организована криминална група бавили међународним кријумчарењем марихуане и кокаина те заплијењено 300 килограма дроге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана