Детаљи пресуде Мујкићу: Суд сматра да није био под утицајем дрога јер тест крви то није приказао

Небојша Томашевић
Детаљи пресуде Мујкићу: Суд сматра да није био под утицајем дрога јер тест крви то није приказао

БАЊАЛУКА - Нисвет Мујкић (25) из Прњавора осуђен је у бањалучком Окружном суду на шест и по година затвора јер је тешко пијан возећи недозвољеном брзином од око 105 километара на час аутомобилом ударио и усмртио Вању Рудић (13) која је стајала на тротоару.

Мујкић је раније признао кривицу, што је прихватило судско вијеће којем је предсједавао судија Бранимир Јукић, а у изречену казну урачунато му је вријеме проведено у притвору. Мјештани Прњавора, који су се у петак окупили пред судом, истакли су да је изречена казна понижење за родитеље. Тврде да је Мујкић био и дрогиран и да стално користи наркотике, а тога у пресуди нема. Мајка страдале дјевојчице Љиљана Рудић казала је да је очекивала бар 13 година затвора.

- Убио је дијете и мене и мужа и све око нас. Казна је понижавајућа. Борићемо се и даље. Не значи ми ништа што је пустио коју сузу кајања, дјетета ни кривог ни дужног нема - рекла је уплакана мајка.

Огорчени мјештани су за недјељу најавили мирне протесте.

- Шта треба да уради, да убије више људи да би добио максималну казну - казали су Прњаворчани.

Према пресуди, Мујкић је дјевојчицу Вању ударио аутомобилом и усмртио 10. октобра лани око 21.20 часова док је стајала на тротоару на раскрсници у центру Прњавора. Наводи се да је он тог дана пијанчио од 17 до 21 час у кафићу "Сквер", те да је по изласку из локала сјео за волан. Инсистирао је на томе да вози, а сувозач је био Срђан Стојчиновић који је лакше повријеђен.

- Крећући се из правца Београдске улице ка центру Прњавора оптужени се возилом укључио у улицу Лазе Лазаревића, возећи 105,6 километара. На том дијелу дозвољена брзина кретања је ограничена на 40 километара на час. Због насилничке и више него дупло веће брзине од дозвољене, дошло је до заношења возила којим је управљао Мујкић, те преласка "голфа" на тротоар испред градске паркинг гараже, гдје је била дјевојчица. Возило је лијевом бочном страном ударило тринаестогодишњакињу која је задобила тешке повреде усљед којих је преминула - стоји у пресуди.

Наводи се да је Мујкић у вријеме несреће био у стању битно смањене урачунљивости због тешког пијанства.

Образлажући пресуду, судија Бранимир Јукић је казао да је оптужени осуђен да је кривично дјело починио са евентуалним, а не директним умишљајем, како је тврдило тужилаштво у оптужници.

- Суд сматра да је то урадио из нехата и да није хтио такву посљедицу, али је био свјестан да ће управљати возилом и да тиме чини недозвољену радњу док је пио те је на то пристао - рекао је судија Јукић.

Истакао је да је суд као отежавајуће околности узео чињенице да је возио тешко пијан и брзином већом од 65 километара на час од дозвољене и прекршио више одредаба закона.

- Суд као олакшавајуће није цијенио чињеницу да је био у стању битно смањене урачунљивости јер се сам у то довео пијући алкохол. Као олакшавајуће цијењено је његово признање, неосуђиваност и искрено кајање, а чак је у суду и заплакао - рекао је Јукић.

Појаснио је да суд сматра да није био под утицајем дрога јер тест из крви то није приказао иако је брзи тест био позитиван на дроге.

Бранилац оптуженог Александар Јокић истакао је да ће, након што добије писану пресуду, одлучити да ли ће бити жалбе.

- С обзиром на коментаре јавности, пресуда је донекле очекивана - рекао је Јокић.

Казна на коју је осуђен Мујкић је највећа коју је Окружни суд у Бањалуци изрекао за саобраћајну несрећу у посљедњих више од десет година.

Забране

Нисвету Мујкићу суд је изрекао забрану управљања возилом "Б" категорије у трајању од осам година и продужио притвор.

- Уколико прекрши мјеру забране управљања возилом, сваких шест мјесеци биће замијењено мјесецом затвора. Вријеме проведено у затвору неће бити урачунато у ту мјеру - рекао је судија Бранимир Јукић.

Истакао је да је притвор оптуженом продужен због бојазни од узнемирења јавности, али и опасности по оптуженог.

- По изјави Лазе Рудића, у Прњавору влада огорченост и постоје и пријетње за оптуженог. Јавност је јако узнемирена, то видимо и по присуству медија и људи који су се окупили да подрже родитеље - казао је Јукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана