Детаљи потраге за Вукашином Самарџијом из Невесиња: Епилептични напад и смрзавање кобни за дјечака

Невена Рељић
Детаљи потраге за Вукашином Самарџијом из Невесиња: Епилептични напад и смрзавање кобни за дјечака

НЕВЕСИЊЕ - Дјечак Вукашин Самарџија (11) из села Бојишта код Невесиња смрзао се у шуми, а највјероватније је прије смрти имао епилептични напад.

Ово је показала обдукција која је урађена данас у требињској болници, након што је дјечак пронађен у суботу мртав у шуми, у плитком потоку у Љесковим барама код Невесиња.

Вукашин је од куће отишао у четвртак око 15.30 часова са псом. Како се дјечак није вратио до вечери, породица је почела да га тражи али безуспјешно. Након пријаве полицији, почела је опсежна потрага, а цијела Херцеговина дигла се на ноге. Вукашинов пас се вратио у петак поподне кући али дјечака није било.

У потрагу се, осим полиције и родбине, укључило више од 300 људи. Локална цивилна заштита, ватрогасци, ловци као и горске службе спасавања из цијеле БиХ, претраживали су неприступачан терен цијелу ноћ уз помоћ паса трагача и дронова. У потрагу су се укључили и припадници Хеликоптерског сервиса РС који су терен претраживали из ваздуха.

Вукашинов леш у суботу око 11 часова пронашла је група мјештана седам километара од његове куће. Полицијским увиђајем је одмах утврђено да нема трагова насиља.

Један од шесторице људи који су пронашли тијело, Драшко Пејановић, на свом “Фејсбук” профилу описао је потрагу за дјечаком, наводећи да никада у животу неће заборавити ужасну слику коју је видио.

- Рејон који смо добили да претресемо био је отприлике 40 до 50 хектара. Претресали смо га два пута. На неким мјестима је шикара била таква да сам помислио да нема шансе да је туда прошло било шта осим дивљих животиња, а не дјечак на бициклу. Лијева граница рејона је плитак поток, а кроз њега вода не тече него се практично циједи. Први до потока био је  полицајац из Невесиња. Након 250 метара, повикао је “Ево га!” На тренутак сам помислио да је жив, срце ми је заиграло, сва шесторица смо дотрчали и видјели дечака како лежи у плитком потоку. Бицикл такође у потоку, два метра од њега. Човјек му је опипао пулс, али је по боји и укочености било јасно да дјечак већ дуго није жив. Лежао је у потоку као да спава - написао је Пејановић.

Невесиње не памти сличну трагедију посљедњих деценија, а грађани су и даље у невјерици.

Вукашин је похађао пети разред ОШ “Ристо Пророковић” а као дјетету са сметњама у развоју имао је персоналног асистента. Живио је у селу Бојишта са родитељима и млађим братом.

Саучешће

Начелник Невесиња Миленко Авдаловић упутио је телеграм саучешћа породици Самарџија, а немили догађај назвао трагедијом за цијелу општину.

- Ово је трагедија за читаво Невесиње. Спасилачке службе су до посљедњег тренутка потраге гајиле наду да ће исход бити другачији - навео је Авдаловић. Саучешће је изразио је и Ненад Иконић из Републичке цивилне заштите који је руководио акцијом потраге у којој је учествовало више од 400  људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана