Детаљи полицијске акције код Добоја током прославе 9. јануара: Терориста ишао да провоцира на Дан Републике

Небојша Томашевић
Детаљи полицијске акције код Добоја током прославе 9. јануара: Терориста ишао да провоцира на Дан Републике

ДОБОЈ - Повратник са Сиријског ратишта Фатих Хасановић из Зворника, који се повезује с вехабијским покретом, те још неколико његових сарадника планирали су да на Дан Републике Српске, 9. јануара изазову инциденте и провокације у Бањалуци, потврђено је "Гласу Српске".

 

Њих је полиција управо због тих сазнања о њиховим плановима контролисала на улазу у Добој, а током истраге у једном од возила пронађено је чак 30 ратних застава БиХ. 

Хасановић је у Суду БиХ осуђен на годину дана затвора за тероризам, односно због ратовања у Сирији, гдје отишао као припадник селефијске организације у БиХ и ратовао на страни Исламске државе. Добојска полиција прво зауставила је "мерцедес"   који је возио Мурадиф Муратовић, а у којем су били Хасановић, Асим Фазлић из Калесије, те Шехерзада Ибрахимовић из Тузле. Како је саопштено из Полицијске управе Добој наводећи иницијале, поменути су контролисани јер се ради о безбједносно интересантним лицима. Појаснили су да је након заустављања "мерцедеса" иза њега стало још шест аутомобила како би видјели шта се дешава, те су изазвали гужву.

Како сазнајемо полиција је даљом истрагом на једној бензинској пумпи у Добоју контролом  "БМВ-а" који је возио Елдар Бурековић пронашла 30 ратних застава БиХ. Заједно с Бурековићем у возилу је био и Енсар Хоџић.

- Особе у аутомобилу "БМВ" контролисане су на паркингу једне бензинске пумпе у Добоју. Возило је ту паркирала особа Е. Б. из Зенице, с којим је био Е. Х, а обје особе су интересантне за службу и послове безбједности. У пртљажнику возила пронађено је 30 бијелих застава на којима се налазио плави грб са љиљанима. Особа Е. Б. санкционисана је због прекршаја из члана  Закона о јавном реду и миру РС - саопштено је из Полицијске управе Добој.

Наводећи иницијале, истакли су да је даљим провјерама утврђено да су Хасановић и Фазлић евидентирани у службеним евиденцијама МУП  РС због тероризма и екстремизма. Извор близак истрази казао је да су постојале оперативне информације да контролисане особе желе изазвати инциденте на прослави Дана Републике Српске. Свих шест особа је након испитивања у полицији пуштено на слободу.

Снимак

На Фејсбук страници политичког покрета "Вјера народ држава" постављен је видео-снимак у којем један од учесника говори да 9. јануара иду у Бањалуку да клањају у џамији Ферхадији. Нагласио је да то за Бошњаке има посебно значење. Истакао је да су имали инцидент, како их је полиција без разлога зауставила и да су остала два аута. Та особа је истакла да имају поруку за све Бошњаке и Милорада Додика, те је отпјевала пјесму "Босном бехар пробехарао..", те додао Алах је један, вјера народ држава уз специфичан турски поздрав.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана