Детаљи оптужнице против Бранка Бјелајца: Тужилац преваранта спасио од затвора

Небојша Томашевић
Детаљи оптужнице против Бранка Бјелајца: Тужилац преваранта спасио од затвора

БАЊАЛУКА - Тужилац бањалучког Окружног тужилаштва Бранко Бјелајац оптужен је да је злоупотребом положаја омогућио Адису Дедићу, осуђеном за превару, да избјегне одлазак у затвор и плаћање 3.732 марке одштете особи коју је преварио.

Оптужницу против Бјелајца, која га терети за злоупотребу службеног положаја или овлашћења, подигло је Републичко тужилаштво и потврдио Окружни суд у Бањалуци.

Терете га да од 5. марта 2015. до 23. јануара 2018. године у Бањалуци, обављајући функцију тужиоца, није извршио службену дужност у предмету у којем је донесена пресуда која је постала правоснажна 23. јула 2014. године. 

Према оптужници, Бјелајац није поступио по приједлогу адвоката оштећеног К. С. да опозове условну казну Дедићу јер није исплатио досуђену одштету. 

На тај начин, стоји у оптужници, тужилац је омогућио да Дедић оштећеној особи не исплати одштету, као и да избјегне издржавање казне иако је прекршио услов из правоснажне пресуде.

Дедић је због преваре К. С. осуђен на пола године условног затвора, а том пресудом било је одређено да се казна неће извршити ако у року од двије године не понови кривично дјело и ако у року од шест мјесеци након правоснажности пресуде лицу К. С. плати 3.732 марке одштете. 

Након што Дедић није испунио своју обавезу исплате одштете, адвокат оштећеног К. С. бањалучком Окружном тужилаштву је 4. марта 2015. године поднио захтјев за опозивање условне казне Дедићу. 

Поступајући тужилац Бјелајац није предузео ниједну процесну радњу по писаном приједлогу адвоката, те у законском року није предложио надлежном суду покретање поступка за опозивање условне осуде Дедићу. 

Био је свјестан да ће због његовог непоступања протећи законски рокови за опозивање условне осуде и да ће због тога за оштећеног К. С. наступити штета од 3.732 КМ, као и да осуђени Дедић неће отићи на издржавање казне затвора утврђене пресудом  стоји у оптужници.

Наводи се да је тужилац Бјелајац, под изговором да неће утјеривати дугове, тек 26. фебруара 2018. године поднио захтјев за опозивање условне осуде Дедићу, иако, је знао да је рок за то прошао. 

Због тога је Основни суд у Бањалуци обуставио опозивање условне осуде Дедићу па је он тако избјегао одлазак у затвор и плаћање одштете. 

Након потврђивања оптужнице, није познато да ли је тужилац Бјелајац суспендован. У Окружном тужилаштву, гдје је он запослен, казали су да не могу коментарисати оптужницу. 

Против тужиоца Бјелајца, Канцеларија дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета БиХ, како су нам рекли у овој институцији, покренула је поступак привременог удаљења с дужности тужиоца до окончања кривичног поступка.

РАНИЈЕ ОПТУЖБЕ

Тужилац Бранко Бјелајац и раније сумњичен за лош рад, а њега је Бањалучанка Злата Шећербеговић пријавила за несавјестан рад јер је скоро пет година у ладици држао њену пријаву против бившег супруга због избјегавања плаћања алиментације за малољетно дијете по правоснажној пресуди.

Бјелајац је затим ту њену пријаву одбацио, а тек након што је усвојена жалба Шећербеговићеве и то након три године од пријаве, Бјелајац је подигао оптужницу против њеног бившег супруга за избјегавање издржавања. 

Републичко тужилаштво је касније донијело наредбу о неспровођењу истраге против Бјелајца, по пријави Шећербеговићеве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана