Детаљи о принудном слијетању једрилице код Приједора: Искусни пилот безбједно приземљио једрилицу

Невена Рељић
Детаљи о принудном слијетању једрилице код Приједора: Искусни пилот безбједно приземљио једрилицу

ПРИЈЕДОР - Једрилица Аероклуба “Приједор”, којом је управљао Љубиша Араманда (46), принудно је слетјела у кукурузиште јер је авион, који ју је вукао, изгубио снагу па је летјелицу раније откачио, сазнаје “Глас Српске”.

Принудно слијетање догодило се у уторак око 19.20 часова у близини кућа у улици Михајла Лалића и Јове Боснића недалеко од аеродрома “Урије”, са којег су авион и једрилица полетјели.

Током  слијетања лакше је повријеђен сапутник Е. К. (53), а захваљујући искусном пилоту Араманди избјегнута је трагедија. Авион је такође безбједно слетио.

Араманда је за “Глас Српске” казао да је дошло до дјелимичног губљења снаге на мотору авиона.

- Био сам у једрилици, авион ме откачио, па сам примијенио ванредне мјере. Урадио сам све што сам могао да спасем живу главу. Нисам ударио у кућу већ пао у кукурузе - рекао је Араманда.

Додао је да је једрилица оштећена, али да је посада прошла без већих повреда.

- Немам никакву повреду, а колега има лонгету на ножном прсту. На висини од 20 метара, без мотора, када једрилица нема ни потребну брзину ни висину, могло се десити свашта. Ово је ризичан спорт и најважније је да није било жртава - казао је Араманда.

Лет је организован због Е. К, који је желио да иде на обуку за летење, па је хтио прво да проба како би се одлучио на то.

Приједорчани, а нарочито мјештани Урија, које називају “аеродромским насељем”, кажу да су навикли на лет једрилица и да су захвални пилоту због чије је правовремене реакције избјегнута велика трагедија.

- Људских жртава нема само због Арамандиног искуства и знања. Да није било њега, једрилица је буквално могла пасти на нечију кућу - рекао је један од мјештана који није хтио да му откривамо идентитет.

Из Полицијске управе Приједор саопштили су да је у незгоди лакше повријеђена једна особа, која је након указане љекарске помоћи пуштена кући. Истакли су да ће више информација бити познато након завршетка истраге.

Комисија

Предсједник Скупштине Аероклуба и пилот-ветеран Небојша Ножинић рекао је за “Глас Српске” да би увиђај требало да уради комисија Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ. Додао је да је у току поступак именовања комисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана