Детаљи хапшења у Приједору: Полицијски инспектор одавао тајне Раилићу

Небојша Томашевић
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Полицијски инспектор из Приједора Дејан Јуришић, који је  ухапшен данас, информације из истрага о трговини дрогом и другим случајевима одавао је Далибору Раилићу Дугом, кога терете за организовани криминал и наручивање убиства начелника криминалистичке полиције Полицијске управе (ПУ) Приједор Раденка Башића, потврђено је "Гласу Српске".

Са Јуришићем су ухапшени Раилићев кум Бојан Дејановић те Харис Гредељ који је раније осуђен за убиство. Њих сумњиче да су били дио организоване криминалне групе којом је руководио Раилић. Како сазнајемо, ухапшени су у истрази убиства Башића те шверцу наркотика.

Извор из истраге појаснио је да је Јуришић Раилићу одавао тајне информације из истрага.

- Ова група је предмет истраге у акцији "Сториџ" те претпостављамо да је инспектор, између осталих, одавао информације из те истраге. Постоје индиције да су инспектор и Дејановић од криминалца изнуђивали информације те их уцјењивали да раде за њих - рекао је овај извор и појаснио да се истражује улога тројке у случају Башићеве ликвидације.

Из МУП-а Српске истакли су да се ухапшенима на терет ставља организовани криминал. Како је саопштено из полиције, наводећи иницијале, Јуришића терете и за злоупотребу службеног положаја те изнуду за коју је осумњичен и Дејановић, док се Гредељ терети за неовлашћену производњу и промет дроге. Директор Полиције РС Синиша Кострешевић потврдио је да је хапшење тројца наставак активности у вези са истрагом Раилићеве организоване криминалне групе.

- Не ради се само о случају Башић, ово је наставак планских активности у истрази ове криминалне групе. Међу ухапшенима је и полицијски службеник, инспектор, који се доводи у везу са извршењем кривичних дјела, изнуда, уцјена и кривично дјело у вези са злоупотребом дрога - каже Кострешевић. Додао је да полиција има нулту толеранцију на организовани криминал, а посебно према припадницима МУП-а умијешаним у криминал.

Како су појаснили у МУП-у, осумњичени ће бити спроведени у Тужилаштво БиХ под чијим надзором је и спроведена акција.

- Осумњичени, међу којима је и полицијски службеник МУП-а, доводе се у везу са организованом криминалном групом, која се истражује због тешког убиства начелника Башића. Повезују се и са низом тешких кривичних дјела повезаних са нарко-криминалом и кријумчарењем дроге - рекао је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић те додао да ће тројац бити предат поступајућем тужиоцу, који ће након што их испита у присуству адвоката донијети одлуку о даљим активностима. Дејановић је хапшен у мају у наставку акције "Сториџ", али је пуштен.

Гредељ има подебљи криминални досије, а 2016. је осуђен на шест и по година затвора због помагања и саучесништва у убиству "Крајишког Рамба" Неџада Кличића. Гредељ је био успјешан кик-боксер клуба "Винер".

Раденко Башић је убијен 21. марта у Приједору, а као директни извршилац злочина осумњичен је Александар Миљатовић који је признао да је то урадио по налогу нарко-дилера Далибора Раилића. Ухапшен је и Миљатовићев кум Игор Репајић, кога терете за помагање.


СУСПЕНЗИЈА

Из МУП-а су, наводећи иницијале, казали да ће Дејан Јуришић бити суспендован.

- Против полицијског службеника ПУ Приједор Д. Ј. биће покренут унутрашњи поступак - наводе из МУП-а. Јуришић је радио као инспектор за наркотике у Одјељењу за организовани криминал ПУ Приједор, а касније је пребачен у Полицијску станицу Приједор 2.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана