Детаљи "Ескадрона": Бивши полицајац на челу криминалне групе, ухапшене и двије жене

Небојша Томашевић
Детаљи "Ескадрона": Бивши полицајац на челу криминалне групе, ухапшене и двије жене

БАЊАЛУКА – Некадашњи полицајац Владимир Малић (41) из Бањалуке осумњичен је да је био на челу групе коју терете за шверц наркотицима која је пала у акцији ”Ескадрон”, а међу ухапшенима је и чувар у Казнено поправном заводу у Бањалуци Горан Стојановић, потврђено је "Гласу Српске".

Полиција је у овој акцији ухапсила 19 особа и њоме је обухваћен и Рајко Павић који је већ у притвору. Све их терете да су од почетка 2023. године до 28. маја препродавали кокаин по цијенама од 50 до 150 КМ на подручју Бањалуке. Тужилаштву је након испитивања у полицији предато 16 осумњичених. Како нам је потврђено, међу ухапшенима су и Владимир Максић, Дарко Пављук, Александра Радочај, Драгослав Јунгић, те Дијана Палачковић. Међу осумњиченима је и Борислав Ђукановић звани Гру из Бањалуке, вишеструки преступник који већ осуђиван за трговину наркотицима.

Према нашим информацијама Малића терете да је од њему познатих лица набављао веће количине опојне дроге кокаин. Затим је, како га терети полиција, дрогу ради складиштења и чувања предавао осумњиченом Максићу који је чувао у породичној кући и препакивао у мања паковања те по упутствима Малића предавао осумњиченој Радочај и Пављуку који су је даље предавали Јунгићу који је препакивао у мања паковања и даље предавао Стојановићу и Палачковићевој ради даље продаје. Према информацијама из истраге дрогу су како се сумња корисницима продавали и Малић и Јунгић и Палачковићева и Стојановић.

Из бањалучког Окружног тужилаштва је саопштено да је 16 осумњичених спроведено у њихову надлежност. Двије особе се налазе у бјекству, а ради се о Н.Ј. (35) и М.Д. (38). Након криминалистичке обраде на слободу су пуштени А.П. (50) и З.В. (46). Према саопштењу, осумњиченој групи се на терет ставља да су починили кривична дјела неовлаштена производња и промет дрогом и омогућавање уживања опојне дроге.

- Група је осумњичена да су у периоду од почетка 2023. до 28. маја 2024. године вршили набавку, држали ради продаје, посредовали у продаји и продавали кокаин и марихуану корисницима у Бањалуци. Осумњичени ће бити испитани од стране тужиоца који ће у наставку поступка одлучити о стављању приједлога за одређивање мјере притвора - наводе у Тужилаштву.

Додали су да су уз извјештај о почињеном кривичном дјелу у Тужилаштво су спроведени: Б.Ђ.  (41), М.Л. (36), С.С. (28), З.Б. (19), В.М. (43), В.М. (31), А.Р. (31), Д.П. (40), Д.Ј. (50), Д.П. (43), Г.С. (32), А.Ћ. (52), М.Ћ. (29), М.Т. (37), Б.М. (37), М.Р. (36) сви из Бањалуке.

У акцији ”Ескадрон” ухапшено је 19 особа из Бањалуке, а током акције укупно је заплијењено око 900 грама бијелог прашка налик кокаину, око 1,1 килограм марихуане и 35.000 КМ.

Током реализације акције лакше је рањен један припадник Специјалне антитерористичке јединице МУП-а Српске кога је напао пас ”кане корсо”. Реаговале су колеге које су у самоодбрани пуцали на пса, фрагмент зрна се рикошетирао и полицајца погодио у пету.

Већина раније осуђивана

Већина ухапшених има дебео полицијски досије, а поједини су осуђивани. Малић је бивши полицајац који има дебљи криминални досије и раније осуђиван. Он је  због учешћа у пљачки 74.000 КМ из Пошта Српске у Врбањи у бањалучком Окружном суду осуђен  на пет и по година затвора. Хапшен је 2020. године у акцији "Кавез" због шверца наркотицима. Малић иза себе има и пресуду од 21 мјесец затвора због шверца дроге јер је код њега 2006. године пронађено 690 грама хероина. Током 2010. године сумњичен је и за пуцњаву у бившем бањалучком клубу Дел Капо  Током 2009. године Малић је ослобођен оптужбе за изазивање опште опасности, односно пуцњаву испред пекотеке "Лилес" у  којој је рањено више особа, јер је бањалучки Окружни суд утврдио да је "дјеловао у нужној самоодбрани". Малић је према властитом свједочењу, својевремено радио у обезбјеђењу предсједника Републике Српске.

Осумњичени Павић  је недавно ухапшен и притворен због сумње да је помагао у отмици, а раније је осуђиван због пуцњаве у којој је рањена дјевојка, као и спектакуларног бјекства из КПЗ Бањалука када је пуцао ка стражару, али га срећом није погодио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана