Детаљи бјекства из Казнено-поправног завода у Орашју: Робијаш се попео на леђа “колеги” и побјегао из затвора

Јелена Станић
Детаљи бјекства из Казнено-поправног завода у Орашју: Робијаш се попео на леђа “колеги” и побјегао из затвора

ОРАШЈЕ - Едис Зукић (38) из Градачца побјегао је из затвора у Орашју прескочивши зид, а у бјекству му је помогао осуђеник Ведран Калиновић (27) из Сребреника, сазнаје “Глас Српске”.

Све се одиграло у четвртак, а Зукић је, према непотврђеним информацијама, у посљедње вријеме имао породичних проблема. Спекулише се да би то могао бити разлог што се одлучио на бијег из затвора.

- Калиновић је стао испред зида, а на његова леђа се попео Зукић и прескочио зид. Очигледно је да су знали да је смањен број чувара због епидемиолошке ситуације у земљи, што су и искористили. Наводно је Зукић побјегао да би ријешио неке породичне проблеме - казао је извор “Гласа Српске”.

Додао је да је Зукић је затвор стигао прије три мјесеца на одслужење казне од годину и осам мјесеци, на коју је осуђен због тешких крађа.

У Казнено-поправни завод (КПЗ) Орашје су казали да посљедњих година нису имали случајева бјекства и да вјерују да су робијаши искористили недостатак чувара.

- Радимо на утврђивању свих околности које су довеле до бјекства затвореника, као и на откривању могућих саучесника. Имамо доста чувара који су на боловању или у изолацији због вируса корона, а чим недостаје један стражар одмах није у потпуности обезбијеђен сектор који он покрива - казали су у КПЗ-у.

Додали су да ће истрага коју воде управа затвора, полиција и тужилац, показати ко је одговоран за овај пропуст, као и ко је бјегунцу помогао.

Ово је друго бјекство из затвора БиХ ове године. Из КПЗ-а Зеница је 24. априла побјегао Елвир Шабановић Моца и то само шест мјесеци прије одслужења казне.

Шабановић је радио код пластеника те је, како је раније писано, без икаквог разлога побјегао. Тада су у КПЗ-у Зеница казали да су га тражили око два сата, након чега су расписали потјерницу.

Шабановић је сљедећег дана ухапшен на градилишту у Копривни и одмах пребачен у КПЗ Зеница, гдје га је чекала дисциплинска пријава и 20 дана у самици те губитак осталих погодности у овом затвору.

Полиција

У Полицијској управи Орашје су, наводећи иницијале затвореника, казали да су о бјекству обавијештени у четвртак око 17.30 часова.

- Дежурни истражилац криминалистичке полиције Орашја и криминалистички техничар су потврдили наводе пријаве и утврдили да је бјегунцу помогао В. К. из Авнуше код Сребреника - казали су у полицији додајући да је тиме В. К. осумњичен за кривично дјело омогућавање бијега особи којој је одузета слобода.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана