Детаљи авионске несреће на Козари: Дијелови летјелице разбацани по шуми

Јелена Станић
Детаљи авионске несреће на Козари: Дијелови летјелице разбацани по шуми

БАЊАЛУКА - Олупина спортског авиона који је нестао изнад Козаре пронађена је данас у шуми у селу Суботићи, а погинула су оба члана посаде, пилот Ирина П. (31) и оператер Игор Ивановић (34) из Београда, потврђено је "Гласу Српске".

Једно тијело пронађено је у авиону, а друго је било поред олупине. Фотографије са мјеста несреће на којима се виде разбацани дијелoви олупине указују на величину трагедије..

Према непотврђеним информацијама, авион је највјероватније ударио или окрзнуо стијену, које су карактеристичне за овај локалитет. Сазнајемо да су за вријеме лета, који је трајао око пет часова, били у контакту са копном. Пилот наводно није пријавио никакве техничке сметње.

Авион "пајпер 28", који је у власништву београдске фирме "СТС авијација", нестао је у четвртак поподне, кад се изгубио радарски сигнал док је летио изнад Козаре на подручју Омарске.

- Било је јасно да нешто није у реду када је стигао сигнал из локатора који се активира у случају проблема са слијетањем или јачег удара у земљу - појаснио је овај извор.

Стрми обронци Козаре и магла која је бивала из сата у сат све гушћа отежавали су проналазак летјелице, па је потрага трајала скоро 24 часа.

У потрагу за авионом укључиле су се и колеге несталих пилота Ирине П. и оператера Игора И.

- Нас петнаестак млађих жељели смо да помогнемо да их пронађемо што прије. Терен је неприступачан и непрегледан, а хладноћа и магла су нам отежавали потрагу - казао је један од радника "СТС авијације" који није желио да му објавимо име.

Из авиона су испуштане вакцине за шумске животиње, односно лијекови против бјеснила који су се налазили у храни. Кретао се из правца Бањалуке ка Козари, гдје је требало да избаци товар.

Опсежној потрази за члановима посаде и летјелицом су се у четвртак, поред полиције и припадника спасилачких служби, придружили и мјештани, ловци, лугари који су чешљали педаљ по педаљ густих козарских шума.

У петак је у потрагу укључен и дрон, али како се екипа "Гласа Српске" и сама увјерила, због магле је терен био веома слабо видљив. Олупину су пронашли припадници Специјалне антитерористичке јединице МУП-а РС у петак око 15 часова.

Вакцинација

Компанија "СТС авијација" бави се оралном вакцинацијом животиња, а у Бањалуку су, послије обављеног посла у Хрватској, дошли прије неколико дана са 13 авиона и око 30 радника, од којих је више од пола пилота. Посао у Српској требало је да буде завршен овог викенда, одакле је планирано да иду у Тузлу због истог посла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана