Детаљи акције "Вулф": Ухапшено 13 особа, одузете цигарете вриједне 400.000 КМ VIDEO

Небојша Томашевић
Детаљи акције "Вулф": Ухапшено 13 особа, одузете цигарете вриједне 400.000 КМ VIDEO

БАЊАЛУКА - Припадни Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Граничне полиције БиХ у оквиру акције "Вулф" ухапсили су 13 особа због сумње да су кријумчарили и продавали велике количине цигарета и дуванских производа, потврђено је "Гласу Српске".

Акција је спроведена на подручју Бањалуке и Фоче гдје претресено 17 локација у те заплијењена већа количина цигарета вриједних око 400.000 КМ.

Незванично сазнајемо да су ухапшени: Ранко Вуковић,  Раденко Обреновић, Владислав Марковић, Владимир Кулић, Његош Милетић, Здравко Ћосовић, Ратко Јанковић, Миливоје Елез, Марко Јанковић, Василије Пљеваљчић, Јован Милутиновић, Милан Шарић и Милан Остовић.

Истрагом је у овом случају обухваћено укупно 14 осумњичених, али један од њих није ухапшен јер се налази у иностранству. Како сазнајемо међу ухапшенима је наводно и гранични полицајац и један припадника МУП-а РС.

- Акцијом је обухваћен већи број лица  који су организовани и међусобно повезани у криминалну групу са јасно дефинисаном организацијом посла. Група је имала организаторе добављаче возаче, чистаче, саучеснике у кријумчарењу и растурању акцизне робе као и купце за њу. Овако организоване криминалне групе су се међусобно повезале у мрежу која се протезала од Црне Горе до БиХ ради извршења кривичних дјела кријумчарење и растурање акцизне робе - саопштио је МУП РС.

Акција "Вулф" спровођена више мејсеци под надзором Тужилаштва БиХ и по налогу Суда БиХ, а у њој је учестовало више од 250 полицијских службеника Граничне полиције и МУП-а Српске.

- Први пут је на овај начин остварена сарадња полицијских агенција и задокументовано извршење више кривичних дјела организованог кријумчарења и растурања цигарета страног поријекла без акцизних маркица. Сарадња Граничне полиције и МУП-а РС  кроз  акцију развијена је од централног до најнижег локалног нивоа, односно, управа криминалистичких полиција, те  су формирани заједнички мјешовити тимови за реализацију акције  - рекао је директор граничне полиције Зоран Галић.

Додао је да су у протеклом периоду откривене и одређене коруптивне активности што ће довести до процесуирања једног службеника Граничне полиције БиХ и једног лица које је до недавно било активни припадник МУП-а Републике Српске.

Директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић казао је да је веома задовољан реализавијом акције.

- Полиција Републике Српске у континуитету дужи низ година има одличну сарадњу са Граничном полицијом и у протеклих двије и по године пружа помоћ у заштити источног дијела границе БиХ. Тренутно са 80 полицијских службеника учествујемо у тој активности подршке Граничној полицији-рекао је директор Кострешевић.

Он је изразио жаљење што акција „Волф" није добила међународни карактер с обзиром да је акцизна роба кријумчарена са подручја Црне Горе у БиХ.

 -Ковид 19 и тренутна ситуација са пандемијом нас је спријечила да проширимо активности са колегама из Црне Горе. Овај начин сарадње у погледу истраге и борбе против организованог криминала сигурно ће бити настављен и подигнут на виши ниво са колегама из Граничне полиције - напоменуо је директор Кострешевић.

Он је честитао колегама из ове двије полицијске агенције на успјешно планираној и реализованој акцији.

Одузето

Током провођења оперативне акције "Њолф" до сада је одузето 65 000 паклица цигарета. Тиме је кажу, у полицији, спријечена штета од око 400.000 КМ. Акцизе на заплијењене цигарете износе о 350.000, а  45.000 износи ПДВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана