Детаљи акције “Вектор”: Лажним дојавама ојадили наивне кладионичаре

Невена Рељић
Детаљи акције “Вектор”: Лажним дојавама ојадили наивне кладионичаре

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Девет особа ухапшено је у акцији “Вектор” због сумње да су преварама, прањем новца и изнудама варали грађане путем друштвених мрежа јављајући им да имају “дојаве” о намјештеним резултатима спортских такмичења.

Материјална штета причињена овим кривичним дјелима износи неколико стотина хиљада КМ, а осумњичени су становници Фоче, Хан Пијеска и Источног Сарајева.

Сазнајемо да су ухапшени Гавро Јанковић, Михајло Домазет, Стефан Перишић, Миљан Секуловић, Драган Драгичевић, Бојан Гавриловић, Милан Мићевић, Стефан Стојановић те Дарко Чанчар. Под истрагом је било 26 особа, али је полиција ухапсила ову деветорицу због сумње да су били “мозак” добро организованих интернетских превара.

Извор близак истрази рекао је да су осумњичени правили лажне профиле на друштвеним мрежама путем којих су варали људе из иностранства да имају тачне резултате о намјештеним утакмицама, а онда су им они слали новац.

- Имали су разне начине изнуде новца, а сваки од њих је зарадио у просјеку више од 30.000 КМ. Радили су по принципу да, када неко уплати одређену суму, уцјењују га да треба још да уплати, уколико жели коначан резултат. Онда би рекли да то није довољно, да се појавило нешто ново и да морају дати још новца и тако су “музли” стотине људи - наводи наш извор.

Како је наведено у саопштењу Министарства унутрашњих послова Републике Српске, полицајци су под надзором Окружног тужилаштва Требиње спровели акцију “Вектор” у оквиру које су извршени претреси на 25 локација које користи 26 особа.

- Сумњиче се да су ова кривична дјела починили од октобра 2020. године до хапшења на начин да су посредством профила на друштвеним мрежама рекламирали да посједују информације о намјештеним спортским такмичењима, а затим су путем апликација за комуникацију ступали у контакт с оштећенима из Сјеверне Македоније, Србије, Хрватске, Црне Горе, Словеније, Аустрије, Швајцарске, Њемачке, Француске и других земаља - наводе из МУП-а РС.

Додали су да су оштећене лажним приказивањем и прикривањем чињеница држали у заблуди да посједују информације о намјештеним спортским мечевима и наводили их да путем сервиса за слање новца уплаћују новац у сврху наводног клађења.

Такође, осумњичени су, пријетећи, вршили изнуде с циљем принуђивања оштећених да уплаћују додатни новац.

“МОРЕС”

У акцији “Морес” коју је јуче спровела СИПА, ухапшена су двојица судија и адвокат због примања мита и посредовања. Незванично, ријеч је о судијама Основног суда у Орашју и Кантоналног суда Посавског кантона те адвокату из Шамца, који је пуштен да се брани са слободе, док ће судије бити предате надлежном тужилаштву. Током претреса одузето је око 4.500 КМ и 100 евра. Сумња се да су првостепени и другостепени судија у парничном поступку узели новац да би на нижем и вишем суду у истом предмету пресудили у корист једне особе, а уз помоћ адвоката који је заступао особу против које се водио поступак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана