Детаљи акције “Вектор 1”: Лажним дојавама и пријетњама “зарадили” 100.000 КМ

Јелена Станић
Детаљи акције “Вектор 1”: Лажним дојавама и пријетњама “зарадили” 100.000 КМ

ЧАЈНИЧЕ - Три особе ухапшене су у наставку акције “Вектор 1” у Чајничу због сумње да су грађане преварили за најмање 100.000 КМ нудећи им дојаве о намјештеним спортским мечевима, потврђено је “Гласу Српске”.

Незванично сазнајемо да су ухапшени Борислав Станишић, Михајло Радовић и Милан Кнежевић.

Они су наводно креирали лажне налоге на “Фејсбуку” и “Инстаграму” путем којих су се рекламирали да имају провјерене информације о намјештеним спортским такмичењима.

- Након што би ступили у контакт, обмањивали би људе да имају информације о намјештеним спортским мечевима. Грађани би тада уплаћивали новац за клађење на име физичких лица у БиХ. Након уплате осумњичени би и даље лагали жртве да су наводно добили новац на спортском клађењу и то тако што су правили лажне добитне тикете спортских кладионица - казао је извор “Гласа Српске”.

Према његовим ријечима, осумњичени су од оштећених тражили да им уплате још новца за наводни трансфер новца, осигурање и слично.

- Након неког времена оштећени схватају да су жртве преваре и одбију да наставе са уплатама. Али, осумњичени су до тог тренутка прикупили информације о њима те почињу да им пријете и изнуђују још новца. Претпоставља се да су на овај начин присвојили најмање 100.000 КМ - казао је овај извор.

У Министарству унутрашњих послова Републике Српске казали су да су на основу наредбе Основног суда Фоча претресене кућа и просторија које осумњичени користе.

- Пронађени су рачунар, таблет, више мобилних телефона, СИМ картице, носачи СИМ картица, уплатнице, исплатнице и евиденција који се могу довести у везу са кривичним дјелима. Одузет је и “ауди А6”, четвороцикл, око 8.000 КМ, полуаутоматска пушка “паповка”, осам ручних бомби, око 800 комада бојеве муниције разног калибра и три штапина - рекли су у МУП-у Српске.

Како су додали, акцију су реализовали полицијски службеници Одјељења за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције МУП-а РС уз координацију Окружног тужилаштва у Требињу.

 Апел

Из МУП-а Српске апелују на грађане да не вјерују особама која се рекламирају на друштвеним мрежама тврдећи да посједују информације о намјештеним резултатима спортских мечева, јер је, како су истакли, ријеч о преварама.

- Извршиоци ових кривичних дјела на друштвеним мрежама креирају профиле на којима постављају фотографије о наводним високим новчаним износима добијеним путем клађења, обмањујући тако људе - саопштено је из МУП-а РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана