Детаљи акције "Веб": Ухапшене три особе због продаје увозне робе

Небојша Томашевић
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - Припаднци Агенције за истраге и заштиту СИПА у акцији "Веб"  ухаспили су три особе због сумње да су учествовали у нелегалној продају увезене робе путем интернета, а одузето је и 24.800 конвертибилних марака и  79.925 евра.

Из ове агенције је саопштено да је у оквиру акције претресено осам локација на подручју Сарајева, Тузле, Брчког и Лукавца.

- Три ухапшена лица су спроведена у просторије СИПА-е ради криминалистичке обраде и испитивања у својству осумњиченог.  Осумњиченим правним и физичким лицима се ставља на терет да су посљедњих неколико година с циљем остваривања противправне имовинске користи, пласирали на тржиште БиХ велику количину увозне робе. За продају су формирали групу повјерљивих лица која су према упутствима осумњичених, преко интернета користили Фејсбук, OLX.ba,  продајне портале и веб шопове - наводи се у саопштењу СИПА.

Додаје се да се роба за продају  налазила у складиштима осумњичених предузећа, а  већина лица која су  објављивала интернет продају нису имала никаквог физичког контакта са продатом робом нити су имала  регистроване дјелатности.

- Ускладиштена роба која је продавана другим правним лицима је плаћана преко жиро-рачуна  и као таква је приказивана у књиговодству и за исту су издаване пореске фактуре и фискални рачуни уз фактуре. За робу која је продавана преко интернета и за готов новац, купцима нису издавани фискални рачуни - наводи се у саопштењу.

Истиче се да су осумњичени тако успоставили систем двојног књиговодства, на начин да су правна лица  евидентирала све трансакције по књиговодственим вриједностима, док за своје потребе успоставили друге евиденција у које се евидентирали стварне продаје.

-  На тај начин су остварене драстичне разлике у књиговодственим и стварним продајним цијенама, као и исказаним и стварним приходима-рекли су у СИПА.

Приликом претреса, како је саопштено, осим новца пронађено је шест рачунара,  лаптоп, већа количина пословне документације и података екстрактованих у дигиталном облику.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана