Детаљи акције у ФЗО: Под лупом Кустурић и корона уговори (ФОТО; ВИДЕО)

ГС
Детаљи акције у ФЗО: Под лупом Кустурић и корона уговори (ФОТО; ВИДЕО)

БАЊАЛУКА - Републичко јавно тужилаштво потврдило је да су у току претреси у Бањалуци због корона уговора које је током пандемије закључио Фонд здравственог осигурања Српске.

-У току су претреси просторија Фонда здравственог осигурања Републике Српске и фирме “Медиетик” у Бањалуци у вези са незаконитостима склапања уговора у вези са јавним набавкама медицинске опреме у вријеме пандемије вируса корона - речено је Срни у Републичком јавном тужилаштву.

Претреси се врше по налогу овог тужилаштва, чији портпарол Драгица Тојагић каже да акцију спроводе припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ и Управе Министарства унутрашњих послова Републике Српске за организовани и тешки криминалитет.

Она је додала да се претреси врше на неколико локација.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) од јутрос на подручју Бањалуке претресају пословне и стамбене објекте, те покретне ствари на више локација, због сумње да је почињено кривично дјело злоупотреба службеног положаја и овлаштења.

Претреси у оквиру акције “Луна” спроводе се по налогу Окружног суда у Бањалуци и под надзором Републичког јавног тужилаштва, а у сарадњи са припадницима Министарства унутрашњих послова Српске, саопштено је из СИПА.

Српскаинфо сазнаје да су претреси у току и у породичној кући в.д. директора Фонда Дејана Кустурића.

Како сазнаје АТВ, претреси се врше у оквиру истраге о злоупотребама с јавним набавкама с посебним акцентом на набавку респиратора и друге опреме током пандемије корона вируса, а не мети истражилаца је Кустурић.

-У току су претреси у просторијама Фонда, као и у просторијама фирме ”Медиетик -  каже извор АТВ-а.

Дражан Поздеровић

Кустурића сумњиче за злоупотребу службеног положаја и несвјестан рад у служби.

Кустурић је, у складу са закључком Републичког штаба за ванредне ситуације од 24. марта 2020. године, био овлаштен да са добављачима закључује уговоре о набавци респиратора, медицинских средстава и опреме за потребе здравственог система изазване пандемијом вируса корона.

Ради се о набавци 165 респиратора које је Република Српске купила за 12,9 милиона марака без ПДВ-а.

Истрагу мјесеци спроводи Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала Републичког јавног тужилаштва.

Подсјетимо, уговоре о набавци респиратора ФЗО закључивао са фирмом "Медиетик д.о.о. Бањалука" и њеним директором Жељком Бабићем. Набављено је укупно 165 респиратора и то 85 преносивих респиратора са припадајућим колицима ЈX100 по цијени од 49.500 КМ без ПДВ-а (4.207.500 КМ), 30 респиратора пнеуматски електрични Боараy 5000 Д по цијени од 66.700 КМ без ПДВ-а (2.001.000 КМ) и 50 вентилатора за интезивну његу ВГ 70 по цијени од 134.455,12 КМ без ПДВ-а (6.722.756).

 

 

 

;

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана