Детаљи акције "Профит": Пред тужиоцем 12 од 14 осумњичених за прање новца, одузето више од два милиона КМ

Јелена Станић
Детаљи акције "Профит": Пред тужиоцем 12 од 14 осумњичених за прање новца, одузето више од два милиона КМ

САРАЈЕВО - У надлежност Тужилаштва Кантона Сарајево предато је 12 лица од 14 ухапшених у акцији "Профит" због сумње да су починила кривично дјело организовани криминал, у вези са кривичним дјелима превара у привредном пословању, прање новца, превара и злоупотреба положаја или овлаштења.

Ова лица биће задржана 24 часа и у том законском року поступајући тужилац ће одлучити о даљим мјерама, саопштено је из Тужилаштва Кантона Сарајево. У саопштењу се додаје да су двије особе након испитивања у Агенцији за истраге и заштиту (СИПА) пуштене на слободу.
Како портал Кликс сазнаје у Тужилаштво су пребачени Зијад Блекић, Смиљка Јусуфранић, Един Муфтић, Хасан Ћелам, Мухарем Хајрић, Бранислав Петровић, Армин Мулахусић, Давер Халилбеговић, Ален Мургуз, Насер Даца, Един Диздар и Јасмин Јусуфранић.

Осумњичени се терете да су стекли противправну корист од близу 29 милиона КМ, а међу особама које су предмет истраге од 2010. године су држављани БиХ и Словеније.

Припадници СИПА јуче су по налогу Кантоналног тужилаштва ухапсили укупно 14 осумњичених и извршили 35 претреса стамбених и пословних објеката у Сарајеву, Брези и Травнику.

Откривено је и привремено одузето 744.800 евра, 89.400 КМ, 10.800 куна и 13.720 динара, те обимна документација и други предмети који ће послужити као доказ у кривичном поступку.

СИПА је привремено обуставила располагање новчаним средствима од 1,99 милиона КМ и 1,88 милиона евра, а која су лоцирана на рачунима 19 особа.

Смиљка Јусуфранић, Зијад Блекић и Един Диздар осумњичени да су били на челу организоване криминалне групе у предмету "Профит", једне од најкомплекснијих истрага Тужилаштва Кантона Сарајево против привредног криминала.

Истрага се проводи од 2010. године у вези са сумњивим трансакцијама, прањем новца и изградњом стамбено-пословног објекта на Маријин-Двору у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана