Детаљи акције "Алтер его 1 и 2": Возачке испите сређивали и одборници

Небојша Томашевић
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Ухапшене у акцији "Алтер его 1 и 2" терете да су за новац сређивали полагање возачких испита, фалсификовали дипломе, возачке дозволе, разне сертификате и љекарска увјерења, а међу осумњиченима су се нашли одборници, саобраћајни инжењери, власници аутошкола, али и припадница МУП-а Српске из Зворника, потврђено је "Гласу Српске".

Током ове акције коју је спровела Агенција за истраге и заштиту СИПА, ухапшено је 13 особа, а након испитивања затражено је притварање за њих 12. Међу осумњиченима су шеф одсјека за лична документа у МУП-у Српске у Зворнику Милијана Пепић те власник аутошколе "Дадо" и возач инструктор Далибор Крунић, Драган Стјепановић, возачинструктор Бранислав Писић, Иван Лукић сви из Зворника те одборник ПДП у Братунцу и власник аутошколе "омега1" Мирко Стојановић, као и одборник Уједињене Српске у Скупштини општине Сребреница саобраћајни инжењер Мирослав Грујичић. 

Републичко тужилаштво РС за њих седам затражило је одређивање притвора, а приједлог је упућен Окружном суду у Бањалуци.

"Осумњичена лица Д. К, М. П, Д. С, Б. П, И. Л, М. Г. и М. С. се сумњиче да су од новембра 2021. до јуна 2023. године, дјелујући као организована криминална група на подручју Зворника, Осмака, Братунца, Власенице као и сусједних мјеста на територији Тузланског кантона учествовали у извршењу више кривичних дјела. Сачињавали су лажне јавне исправе потребне за стицање права на полагање возачког испита и издавање возачке дозволе и као такве стављали у оптицај и зато примали новац од кандидата који су полагали возачки" наводи се у саопштењу.

Истовремено у оквиру исте акције Кантонално тужилаштво у Тузли је затражило притварање Мехе Милкунића (58) из Калесије, Милорада Поповића (52) из Бијељине, Нурдина Јахића (48) из Тузле, Бранислава Цвјетковића (49) из Зворника и Садика Суљића (53) из Сапне. 

Наводе да је истрага отворена и против Н. К. (54) из Тузле због продуженог кривичног дјела фалсификовања исправе, али је након испитивања пуштен да се брани са слободе.

"Милкунић је осумњичен да је од половине 2019. до краја септембра 2023. године на подручју Тузланског кантона и Републике Српске руководио групом за организовани криминал, у којој су били и остали осумњичени са различитим улогама. Сумњичимо их за израду и набавку лажних јавних исправа већем броју особа са циљем да се употребљавају као праве, а како би прибавили противправну имовинску корист" појаснили су у Тужилаштву ТК.

Додају да су осумњичени у поменутом периоду израдили и набавили различите фалсификоване јавне исправе, увјерења о некажњавању, дипломе средњих школа, сертификате о познавању страних језика, љекарска увјерења, возачке дозволе, печате улаза и излаза у путним исправама и друге јавне исправе.

КРИВИЧНА ДЈЕЛА

Како је саопштено из Републичког тужилаштва РС седморку, која је ухапшена по њиховим наредбама, терете да су се удружили ради вршења кривичног дјела. 

Осим тога, на терет им стављају фалсификовање исправе, издавање и употреба неистинитог љекарског или ветеринарског увјерења, давање мита, примање мита, злоупотребу службеног положаја или овлашћења и трговина утицајем.

Из Тужилаштва Тузланског кантона наводе да осумњичене, који су ухапшени под њиховим надзором, терете за организовани криминал у вези са кривотворењем исправа и припремање кривичног дјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана