Десет мјесеци затвора због шверца оружја у Шведску

Н. Томашевић
Десет мјесеци затвора због шверца оружја у Шведску

БАЊАЛУКА – Миле Танић осуђен је у поновљеном поступку у Окружном суду у Бањалуци  на десет мјесеци затвора за учествовање у кријумчарењу оружја у Шведску.

Пресуди је претходио споразум о признању кривице који је  закључио са Републичким тужилаштвом. Осуђен је за недозвољену производњу и промет оружја или експлозивних материја и извршење кривичног дјела у саставу криминалног удружења. 

Танић је у првостепеном поступку у бањалучком Окружном судом био осуђен на три године затвора. Ту пресуду је укинуо Врховни суд Републике Српске  и вратио на ново суђење током којег је и измјењена оптужница. Пресудом, коју је изрекло вијеће којим је предсједавао судија Пане Гаврић, Танић је обавезан за плаћање трошкова кривичног поступка. 

Танић је оптужен у оквиру предмета "Трзај" и оптужница га  терети да је у току 2014. и 2015. године учествовао у неовлашћеном набављању оружја, муниције и експлозивних материја ради даље продаје у Шведску. Оружје су поједини превозили у својим и изнајмљеним возилима. 

Процес против Танића се водио одвојено јер се у вријеме подизања и потврђивања оптужнице налазио у Србији на издржавању казне. Републичко тужилаштво је у предмету "Трзај"  осим њега оптужило још осам особа. Првооптужени у овом случају Слађан Лонцо из Бијељине у међувремену је преминуо од посљедица заразе вирусом корона и против њега је обустављен поступак. Након судског поступка  пензионисани полицајац Милија Влачић је осуђен на четири године затвора за шверц оружја у саставу групе и за недозвољену трговину. Александар Ћуковић је осуђен на  годину затвора, a  Зоран Јовановић на  двије године затвора и  он је, осим за шверц оружја, осуђен и за недозвољену трговину. 

Осуђени су и  Миодраг Ђилас, његов син Небојша, те Боривоје Лакић којима су изречене условне казне. Миодраг је добио  годину, Небојша осам мјесеци и они неће ићи у затвор ако у року од пет година не учине ново кривично дјело. 
Лукић, који је бивши Титов затвореник, добио је пола године, а казну неће одлежати ако у року од двије године не учини кривично дјело. 

Акција "Трзај"спроведена је 2015. године када је у  ухапшено више особа и заплијењено око три килограма експлозива, 46 бомби, пушкомитраљези, већа количина муниције, детонаторске каписле, те разне таблете и лијекови.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана