Траже притварање осумњиченог за убиство, Делић покушао да сакрије пиштољ

Небојша Томашевић
Foto: РТРС

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Стефану Делићу званом Курда из Сокоца, осумњиченом за убиство Мирослава Милинковића званог Бато, поступајући тужилац Окружног јавног тужилаштва у Источном Сарајеву предложио је једномјесечни притвор. Како је саопштено из Тужилаштва Делићу се на терет стављају кривична дјела тешко убиство и недозвољено посједовање оружја.

- Лице С.Д.  се сумњичи да је 7. јуна око 18 часова у улици Цара Лазара у Сокоцу у близини Спомен парка, након краће вербалне препирке са лицем М.М., употребом ватреног оружја, највјероватније пиштоља марке "ЦЗ", модел М-70, калибра 7,65 мм, нанио повреде наведеном, од којих је потом преминуо- наводи се у саопштењу.

Појашњава се  да је осумњичени из пиштоља испалио више хитаца према Милинковићу који је, приликом наиласка улицом, зауставио аутомобил "Тигуан" у којем се налазио са Б.Д. из Сокоца, који је сједио на мјесту сувозача. - М.М. је изашао из возила и пошао у правцу С.Д. који је био у друштву са С.К.

Након тога С.Д. одмах испаљује више хитаца у правцу оштећеног, који се затим удаљава и испаљује више хитаца највјероватније из пиштоља "ЦЗ", модел 99, калибра 9 мм, у правцу пријављеног, који усљед размјене ватре задобија повреду у предјелу десног рамена. М.М. се затим враћа до возила, те од повреда нанесених ватреним оружјем пада поред аутомобила - стоји у саопштењу.

Додаје се да је нако тога С.Д. заједно  са лицем С.К. се удаљава до УО "Ицеберг", који се налази у улици Гласиначка, општина Соколац, власништво О.Б., гдје предао  ватрено оружје брату Д.Б., које он након преузимања одбацује од себе у непосредној близини поменутог угоститељског објекта. Како се истиче притвор је осумњиченом предложен због опасности да ће боравком на слободи Делић утицати на свједоке те уништити, сакрити, измијенити доказе или трагове важне за кривични поступак, али и због тежине дјела и јер би би пуштање на слободу резултирало стварном пријетњом нарушавања јавног реда.

Приједлог притвора упућен је Окружном суду у Источном Сарајеву који ће о томе донијети одлуку. Милинковић је усмрћен у сриједу,а обраћун су снимиле и камере оближњег видео надзора. 

Истрага  Полиција је у оквиру истраге убиства Мирослава Милинковића званог Бато саслушала 27 особа са подручја Сокоца који су након испитивања пуштени на слободу. Како је саопштено из Министарства унутрашњих послова Републике Српске претресено је више локација на подручју те општине.

- Приликом претреса објеката, полицијски службеници пронашли су и одузели одређену количину оружја и муниције.

Акција је спроведена  у оквиру  документовања кривичног дјела тешко убиство и том приликом лишено је слободе 27 лица са подручја Сокоца. Лица су након криминалистичке обраде, пуштена на слободу.

Рад на овом предмету се наставља-наведено је у саопштењу МУП-а РС не наводећи друге детаље. Према незваничним информацијама поједине саслушаване особе су из криминалног миљеа и од раније познати по чињењу кривичних дјела. Извор близак истрази је појаснио да су у оквиру акције провјераване активности и послови појединих особа, а циљ акције  је био откривање позадине и мотива злочина. Истакао је да се сумња се да се овдје ради о обрачуну криминалних кланова. Познати Сви учесници обрачуна су познати од раније по кривичним дјелима.

Делић и Караџић наводно су блиски Огњену Орашанину званом Орас који је у бјекству и који се повезује са такозваним "Шкаљарским криминалним кланом".

Милинковић такође има полицијски досије и повезује се с ауто мафијашким групама, а МУП РС је крајем децембра прошле године против њега поднио извјештај Тужилаштву БиХ због сумње да је у октобру 2020. године подметнуо експлозивну направу под аутомобил "форд галакси" који је користио Орашанин.

Срећом бомба, која је била испод сувозачевог сједишта се није активирала, јер је на вријеме уочена и деактивирана Милинковић је хапшен раније заједно са још пет особа због сумње да је био дио криминалне групе који су крали скупоцјена возила у Сарајеву, Добоју и Тузли. Сумња се да су након крађе возила завршавала у “штековима” у Бањалуци. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана