Дебевец и Мехмедагић остају иза решетака

ГС
Дебевец и Мехмедагић остају иза решетака

Суд БиХ је свом суспендованом предсједнику Ранку Дебевцу и некадашњем првом бх. обавјештајцу Осману Мехмедагићу Осмици продужио притвор за још мјесец, потврђено је "Независним новинама".

Да остану иза браве, подсјетимо, затражило је Тужилаштво БиХ, али је тражило да то буде на два мјесеца. Притворени двојац осумњичен је за незаконито прислушкивање судија Суда БиХ и појединих радника Тужилаштва БиХ.

Тужитељка Бојана Јоловић, јуче је, образлажући приједлог за продужење притвора суспендованом предсједнику Суда БиХ и бившем директору Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА), рекла да су свједоци потврдили да је у Суду БиХ без евидентирања издато близу 60 налога за прислушкивање, те да су они по налогу Дебевца премјештени, а потом и уништени.

"Ниједан од тих налога није у посједу Суда. Чудно је да се ти налози не чувају на Суду него су изнесени у приватну кућу упосленице Суда БиХ, а по налогу Дебевца, она их је изнијела с ознаком повјерљиво. Значи, без контроле су изнесени у приватну кућу и на крају уништени. Зашто би неко наложио незаконито уништење аката ако се све ради по закону", рекла је Јоловићева.

Суду се кратко обратио и Дебевец, казавши како је ово играње с његовом судбином.

"Ускраћена су ми људска права у притвору. Немам никакву комуникацију ни с ким, нити је могу имати", рекао је јуче Дебевец.

"Суд је данас, у предмету Ранко Дебевец и други, дјелимично прихватио приједлог Тужилаштва БиХ и донио рјешење којим је осумњиченима Ранку Дебевцу и Осману Мехмедагићу продужен притвор за најдуже један мјесец, односно до 16. фебруара 2024. године или до нове одлуке Суда Босне и Херцеговине", рекли су за "Независне новине" из Суда БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана