Дарко Елез тражио премјештање у Србију

ГС
Foto: Архива

САРАЈЕВО, БЕОГРАД - Дарко Елез који је у БиХ осуђен на 15 година затвора као члан организоване криминалне групе поднио је молбу да казну издржава у Србији, рекао је за "Политику" један од његових адвоката Сеад Крехо.

Одлуку о томе да ли ће Елез који, поред бх., има и српско држављанство, бити предат Србији донијеће Министарство правде Републике Србије.

Елез је молбу за изручење Србији поднио чим су се стекле законске могућности за то, односно када су правосудни органи БиХ обуставили истрагу која је против њега покренута због сумње да је 2018. и 2019. у Источном Сарајеву учествовао у два убиства, изнуди, застрашивању и другим кривичним дјелима.

"Од када је са тужилаштвом потписао споразум о признању кривичног дјела, Елез је размишљао да, првенствено због породице, поднесе молбу да казну издржава у Србији. Кочила га је истрага за коју смо од почетка вјеровали да ће бити обустављена. Пошто су испуњени сви законом прописани услови, он је поднио молбу и нада се брзој одлуци српских надлежних органа", казао је Крехо.

Иако се у појединим медијима спекулисало да би Елез, уколико буде изручен Србији, истражним органима могао да открије значајне информације о незаконитим пословима некадашње државне секретарке МУП-а и убиству адвоката Драгослава Мише Огњановића њега, према ријечима адвоката Креха, на то ништа не обавезује.

"У споразуму којим је Елез признао кривицу и на основу којег је осуђен на 15 година наводи се да је он у обавези да каже све што зна о организованом криминалу у Србији и БиХ, али наглашавам, у том документу није наведено ниједно име, нити конкретан догађај", објаснио је Крехо.

Упитан да ли су представници српског Тужилаштва за организовани криминал разговарали са Елезом од када му је затворска казна постала правоснажна, његов адвокат одрично одговара.

"Представници ТОК-а су Елеза посјетили два-три пута док је био у притворској јединици у Сарајеву, али тим разговорима није присуствовао ни он, ни Дубравко Чампара, главни тужилац БиХ.

ТОК, према незваничним информацијама, не води истрагу против Елеза. Међутим, из онога што је тужилац Младен Ненадић изјавио у недавном интервјуу за "Политику", могло би да се наслути да је тужилаштво покренуло предистражни поступак у вези са догађајима са којима је Елез повезан на различите начине.

То што је осуђен у БиХ, не представља сметњу да ТОК истражује нека нова потенцијална кривична дјела, навео је раније тужилац Младен Ненадић за наш лист, наглашавајући да би прецизније информације угрозиле предистражни поступак.

Дарко Елез ухапшен је 21. децембра 2020. године по Интерполовој потјерници и изручен БиХ ради суђења у предмету "Лутка". Било му је одузето, па затим одлуком Управног суда, враћено српско држављанство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана