Дарко Елез осуђен на 15 година робије

Небојша Томашевић
Дарко Елез осуђен на 15 година робије

САРАЈЕВО - Даркo Елез (41) који је оптужен за тешка кривична дјела у предмету "Лутка" осуђен је у Суду БиХ на 15 година затвора.

Пресуди је претходио споразум о признању кривице који је он закључио  са Тужилаштвом БиХ.

Суд БиХ је Дарку Елезу продужио и притвор за девет мјесеци.

Елез је, како је саопштено из Суда, осуђен да је починио кривична дјела организовани криминал у вези с кривичним дјелом тешко убиство и према измијењеној оптужници за организовани криминал у вези с кривичним дјелом прање новца стицаног кривичним дјелом злочиначка организација у вези с кривичним дјелом разбојништво.

Суд БиХ је истовремено донио рјешење којим је Елезу продужен притвор који може трајати до 10. августа 2022. године, то јест до упућивања на издржавање казне затвора.

- Предложена казна је  најстрожа казна у оквиру споразумног признања кривице за организовани криминал у историји Тужилаштва и Суда БиХ. У складу са споразумом, од оптуженог ће се одузети незаконита имовинска корист стечена извршењем кривичних дјела. Споразумним признањем, ортужени се одрекао права на суђење и права на жалбу на пресуду коју му на основу споразума изрекне Суд БиХ, као и пристао на сарадњу са тужилачким институцијама БиХ и Србије, у расвјетљавању тешких кривичних дјела - саопштило је Тужилаштво БиХ.

Елеза су у предмету "Лутка" теретили да је био вођа организоване групе која је дјеловала  2005. до 2009. године и  коју сумњиче за неколико убистава, пљачке банака, транспорта новца вриједне више милиона марака, као и прање новца.  

Елез се у БиХ налази у притвору по рјешењу Суда БиХ због суђења за тешка кривична дјела у предмету "Лутка".

Он је у марту изручен из Србије у БиХ ради  суђења у "Лутки", а након тога на терет му је стављено учешће у убиствима Синише Милићевића Тигра и Милоша Остојића што је он негирао.

Елезу је Министарство унутрашњих послова Србије у мају одузело држављанство те земље. Међутим, његови адвокати тврде да о томе мора одлуку донијети надлежни суд и да то не може радити министарство.

Елез је у Србији издржао казну од девет година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана